En älg släpades tre mil hängande under en lastbil efter en trafikolycka norr om Växjö tidigt på tisdagsmorgonen. Föraren är misstänkt för smitning från olycksplats. Foto: privat

Älg släpades tre mil efter en viltolycka

En älg släpades tre mil under en lastbil efter en viltolycka norr om Växjö tidigt på tisdagsmorgonen. Föraren såg inte djuret på olycksplatsen, men upptäckte älgen när han skulle lossa sitt gods vid terminalen i Växjö.

Olyckan inträffade cirka 03.30 på väg 30 vid Bredhult. Föraren av den danskreggade lastbilen har uppgett att han körde på en älg, men att inte såg något djur på olycksplatsen. Därför fortsatte han åka mot Ica-terminalen i Växjö.

Där upptäckte han älgen som släpat under lastbilen närmare tre mil.

 

Märkte inte ut olycksplatsen

Först då anmälde han olyckan till polisen.

Under tiden har en mötande lastbil noterat skadorna på den danska lastbilen.

– Den mötande föraren såg att halva fronten på lastbilen var borta, sen såg han ett spår i vägen som han först trodde var olja. Efter en stund ser han att det är blod och maginnehåll och efter några kilometer ser han också olycksplatsen med hår, krossat glas och annat, säger Niklas Karlsson, samordnare och eftersöksjägare inom Nationella Viltolycksrådet, NVR, i Växjö.

I det läget anmälde den mötande föraren olyckan till polisen.

 

Hittade resterna av älgen

En patrull skickades ut och de hade inte så svårt att följa spåren till Ica-terminalen, där resterna av älgen låg.

– Jag gjorde själv ett platsbesök på olycksplatsen för att se så att det inte var fler djur inblandade, och för att se vilken markägare det gällde. Det är ett av de längsta eftersök jag gjort på asfalt, men det var också väldigt enkelt att bakspåra, säger Niklas Karlsson.

Han gör bedömningen att älgen dog direkt vid kollisionen. Lastbilen har kört över djuret, som sedan fastnat i stödben eller annat under lastbilen. Föraren har tittat runt om sitt fordon och inte sett älgen, hoppat tillbaka in i hytten och fortsatt mot Växjö. För poliserna har föraren förklarat att det var bråttom att lossa lasten.

– Vad jag förstår så var det konserver han körde, så det kan inte ha varit så bråttom. Det jag inte förstår är hur kan köra tre mil med en vuxen älg släpande under lastbilen utan att han känner av det, säger Niklas Karlsson.

 

Försökt bli av med älgen

Av spåren längs vägen verkar det också som att föraren försökt skaka av sig djuret.

– Annars har han vinglat väldigt mycket fram och tillbaka. Spåren är fortfarande tydliga, säger Niklas Karlsson.

Älgen var en tvåårig ko, märk som kalv 2016. Älgen finns registrerad i projektet Sydälg. Hon hade bara ett öronmärke men inget sändarhalsband.

Kostnaden för att frakta bort djuret från Ica-terminalen hamnade på polisen, och föraren av den danskregistrerade lastbilen kan åka dit för smitning från olycksplats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev