Gårdagens beslut av Riksåklagaren kan medföra att framtida hemlig telefonavlyssning av jägare förhindras. Foto: Lars-Henrik Andersson

Advokaten räknar med stopp för telefonavlyssning

Efter Riksåklagarens beslut att inte inleda någon förundersökning av åklagare Lars Magnusson och tingsrättsdomaren i Västmanland, är advokat Sven Severin besviken. Men han konstaterar att framtida avlyssning av jägare förhoppningsvis nu stoppas.

Advokat Sven Severin.

Advokat Sven Severin som företräder 69-åringen i den så kallade jakthärvan i Västmanland är besviken på Riksåklagarens beslut att inte inleda någon förundersökning av den hemliga telefonavlyssningen hans klient utsatts för.

– Jag tycker det är ett felaktigt beslut och är besviken men inte förvånad, säger Sven Severin.

Han tycker också att beslutsformuleringen är luddig.

– Det vi inte får svar på är om det är ett brotts straffvärde som ligger till grund för ansökan om avlyssning eller den samlade brottslighetens straffvärde, säger han.

 

Ingen sådan dom

I Riksåklagarens beslut framgår, som Svensk Jakt tidigare skrivit, att:

” Av lagrummets ordalydelse följer att det är det enskilda brottets straffvärde som ska överstiga två års fängelse (för att avlyssning ska medges, red:s anm). Det framgår också av förarbetena att lagstiftarens avsikt inte varit att det ska göras en samlad bedömning av brottslighetens straffvärde när det är fråga om flera brott.”

Som tidigare konstaterats finns det inte någon dom i liknande mål som gett mer än två års fängelse.

 

Avlyssning stoppas

– Men det är positivt att man konstaterat att miljöåklagaren kan ha gjort sig skyldig till ringa tjänstefel. Förhoppningsvis stoppar detta framtida avlyssningsansökningar av jägare. Annars är det ju lagtrots och kan då inte anses som ringa, säger Sven Severin till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev