Tilldelningen är klar för årets licensjakt på björn i Västernorrland. Foto: Daniel Birgersson

85 björnar får fällas i länet under höstens licensjakt

För att nå förvaltningsmålet på 220 björnar så får 85 stycken fällas under höstens licensjakt i Västernorrland. Jakten får pågå från 21 augusti till som längst 15 oktober.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län har nu beslutat om riktlinjerna för björnjakten under hösten 2023.

Utsatt område

Totalt får 85 björnar, varav fem stycken endast får jagas från 1 oktober i ett speciellt utsett område i Örnsköldsviks kommun där rennäringen har drabbats av skador på grund av björnangrepp.

Länsstyrelsens förhoppning är att genom att styra en del av avskjutningen till det skadedrabbade området senare på hösten ska antalet björnar som vaknar i området under våren och riskerar att göra skada innan renarna flyttas från vinterbeteslandet minska.

416–470 björnar

Tilldelningen för 2022 var även det 85 björnar och då fälldes alla tilldelade djur. Det beslutade förvaltningsmålet är 220 djur, vid inventeringen 2020 beräknades det finnas 416–470 björnar i länet.

– Länsstyrelsen har efter detta beslutat om en jämn och hög tilldelning för att stammen ska minska mot målen. Nästa spillningsinventering kommer att genomföras 2025, först då kan vi se om vi närmar oss förvaltningsmålet, säger Linda Rapp, handläggare på Länsstyrelsen Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev