Djursjukvård ska finnas att tillgå oavsett var i landet man bor anser regeringen, som avsätter totalt 50 miljoner i budgeten för att säkerställa detta. Foto: Johnny Olsson

50 miljoner kronor till fler veterinärer

Regeringen föreslår i budgetpropositionen 15 miljoner kronor per år 2020 och 2021 samt 20 miljoner kronor år 2022, för att säkerställa att tillgången på veterinärer även fortsättningsvis är god.

Regeringen anser att det är angeläget att alla djur får den vård de behöver, oavsett tidpunkt på dygnet och var i landet de befinner sig.

Jordbruksverket har i uppdrag att säkerställa tillgången på veterinärer för rikstäckning, jour och vid utbrott av smittsamma djursjukdomar. Distriktsveterinärerna är Jordbruksverkets basorganisation för detta ändamål. Distriktsveterinärerna får endast vara etablerade där det krävs för att säkerställa tillgången till veterinärer.

 

Nyetablering

Regeringen anser att privata aktörer inte längre kan tillgodose de behov som finns i vissa områden, vilket innebär att Distriktsveterinärerna måste etablera sig i områden där de i dagsläget inte har verksamhet. Jordbruksverket tillförs därför ökade medel under en övergångsperiod i budgetförslaget.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Foto: Martin Källberg

– Den satsning som görs innebär inte bara stärkta förutsättningar för att ge djur den vård de behöver, utan också bättre förutsättningar för människor att kunna bo och verka i hela landet, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev