39 vargar får skjutas i Finland

I Finland planerar man för en vargjakt på högst 39 vargar under 2016. Foto: Olle Olsson

Finska myndigheter föreslår att 39 vargar ska skjutas ur etablerade revir 2016. Jakten ska pågå mellan 15 januari och 15 februari.

Enligt Jord- och skogsbruksministeriet ska högts 39 vargar skjutas. Antalet är inte helt bestämt utan förslaget ska nu ut på remiss innan slutligt beslut tas.
Enligt Naturresursinstitutets bedömningar finns det i Finland 22–43 vargflockar, vilket betyder att antalet är detsammma som tidigare. Nu väntar man på snö för att kunna göra en mer precis uppskattning av vargstammens storlek.
Utformningen av vargjakten i Finland skiljer sig på flera punkter från den svenska modellen. Dispenser för så kallad stamvårdande jakt beviljas av Finlands viltcentral i begränsad omfattning och gäller endas för etablerade revir med reproducerande vargar. En rekommendation är att jakten fokuseras på unga problemvargar.
Den stamvårdande jakten pågår i ett första skede i två års tid som ett experiment. Efter det undersöks jaktens inverkan på vargstammen. Hänsyn tas också till människors attityder till varg.
Under det första året, 2015, med stamvårdande jakt beviljades dispenser för jakt på 24 vargar varav 17 fälldes.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev