Olle Lundberg med Tobias Lundmarks blandras Saiter och björnhanen som sköts i skogarna norr om Älvsbyn. Foto: Privat

300 björnar skjutna och jakten avlyst

Årets licensjakt på björn är avslutad. Under lördagen fälldes de sista fyra björnarna i nordvästra Jämtland. Därmed är 300 björnar skjutna och jakten avlyst i hela Sverige.

Avlysningen av björnjakten i Jämtlands område 2B i nordvästra delen av länet avslutar årets björnjakt i Sverige. Totalt har 300 björnar fällts under perioden 21 augusti till den 28 september.

Snabbast ut var Värmland och Dalarnas delområde 4 som sköt fullt redan första jaktdagen, med en rätt blygsam tilldelning på vardera två björnar.

Roger Lileng men den 200-kilos hanbjörn han fällde i norra Värmland på björnjaktens premiärmorgon. Foto: Privat

Snabb jakt

I Dalarnas delområde 2 med 29 tilldelade björnar tog det tre dagar att skjuta fullt. Den fjärde jaktdagen avlystes även jakten i Gävleborgs delområde 1 med 40 björnar skjutna björnar.  I Gävleborgs delområde 2 var jakten över den 26 augusti med 10 fällda björnar.

Lite trögare har det gått i de norra delarna av landet. I Västerbotten beror det till viss del på att jakten delades upp i två tidzoner med möjligheten att jaga björn i samband med septemberjakten på älg. När älgjakten inleddes den 2 september var björnjakten över på två dagar.

Sist ut att fylla sin licens var Jämtlands delområde 2B med jakt i de fjällnära skogarna i nordvästra Jämtland.

 

Jakt i renbetesland

Där fälldes det under lördagen fyra björnar. En i Föllinge och två i Laxsjö, Krokoms kommun, och en i Norråker, Strömsunds kommun.

– Det gick fort på slutet, men det kan säkert ha berott på att många jagat älg fram till brunstuppehållet, säger Emma Andersson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Christian Ranebo med östsibiriska laikan Kato och hundens första björn. Foto: Privat

Område två är också det område som under våren hade många verkställda skyddsjaktbeslut på björn. Under våren sköt bland annat en hona med tre ungar, och totalt nio björnar i samma område i Strömsunds kommun.

Björnhona med tre ungar avlivade i renhjord

Länsstyrelsen i Jämtland och polisen genomförde under jakten ökad tillsyn med kontroll av licenser, nykterhet samt kontroll av skjutna björnar och jaktmetoder med särskilt fokus på åteljakt och otillåtna jaktmetoder.

Under onsdagen hölls ett möte mellan Polisen och länsstyrelsen Jämtland där erfarenheterna från insatsen sammanställdes.

– Generellt sett har det inte varit några större problem. Vår bild är att björnjakten har fungerat bra, säger Emma Andersson.

Omfattande polisinsats under björnjakten

Jakten tog i vissa områden längre tid än tidigare år, men inte enligt länsstyrelsen är tio dagars jakt inte på något sätt lång tid.

SVA har samlat alla uppgifter om de skjutna björnarna på sin hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev