Glada miner efter en lyckad jakt. Hundföraren Yngve Johannesson, jämten Nymeråsens Argo och skytten Martin Johansson med den mycket fina 22-taggare som fälldes på Hästberget i norra Värmland under tisdagen. Foto: Gunnar Söderberg

22-taggare skjuten efter fint hundjobb

Premium

Älgjakten på Hästberget i norra Värmland började med snöstorm, men slutade så mycket bättre. Efter ett bra hundjobb fick Tjörnbon Martin Johansson skjuta sin fjärde älg, och det var en mycket fin 22-taggare.
– En fantastisk älg. En av de största vi skjutit på Ovansjös marker, säger hundföraren Yngve Johannesson.

Det var full vinter och snöstorm på tisdagsmorgonen när Yngve Johannesson släppte 10-årige jämten Nymeråsens Argo på Hästberget nordost om Sysslebäck i norra Värmland. Hunden sökte bra och efter några rundor började Argo skälla.

– Jag hade honom på en 400 meter, och det stod bra. Men när jag började smyga in gick det loss, säger Yngve Johannesson.

 

Svår vind

En kastvind ställde till det och älgen fick förmodligen vittring. Den stora tjuren gick rakt mot passlinjen där jaktgästen Martin Johanssson från Tjörn satt på ett bra pass.

Lyckad älgjakt. Hundföraren Yngve Johannesson och skytten Martin Johansson med den fina 22-taggaren. Foto: Henrik Ynger

Älg och hund passerade en contortaplantering på väg fram.

– Det brakade rejält, och Martin trodde det var en hel älgfamilj på gång mot honom, säger Yngve Johannesson.

Avslutet blev odramatiskt. Efter två fina skott var jakten över.

 

Chockad skytt

– När jag kom fram till hunden och älgen såg jag hur stor den var. Martin var helt chockad, men så otroligt glad och jag frågade honom om han verkligen fattade vad han ställt till med och att de flesta av oss aldrig kommer i närheten av att få skjuta en sådan älg, säger Yngve Johannesson.

Älgtjuren hade en slaktvikt på 283 kilo och är en av de största tjurar som skjutits på Ovansjös marker. En tidigare notering på 24 taggar slår Martin Johanssons oxe i antal taggar, men bedömningen får visa om poängen blir högre.

– Det är en väldigt fin tjur men en jämn och fin krona, säger Yngve Johannesson.

Fjärde älgen blir en mycket vacker trofé och en fin jakthistoria att berätta för skytten Martin Johansson. Foto: Henrik Ynger

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev