Sammanlagt 14 lodjur får fällas under licensjakten i Jönköpings, Östergötlands och Kalmar län. Foto: Olle Olsson

14 lodjur får jagas i södra Sverige

Länsstyrelserna i Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län har beslutat om licensjakt på sammanlagt 14 lodjur i vinter. Flest blir det i Kalmar län med åtta djur i tilldelning.

I en samordnad information gick länsstyrelserna för de tre länen ut med var sitt pressmeddelande under måndagsförmiddagen. Under jakten som ska pågå i mars månad nästa år får två djur fällas i Jönköpings län, fyra i Östergötland och åtta i Kalmar.

För Östergötlands del är det ett unikt beslut, då det är första gången i historisk tid som lodjursjakt tillåts i länet. Enligt inventeringar finns det tio lodjursföryngringar i länet, vilket motsvarar cirka 55 lodjur. Förvaltningsmålet är satt till sju årliga föryngringar.

 

Motala och Boxholm

Jakten i Östergötland ska bedrivas inom två delområden, där två lodjur får fällas i vardera område.

Det norra området omfattar främst Motala kommun och västra delen av Finspångs kommun, medan det södra är främst inom Kinda kommun, sydvästra delen av Linköpings kommun samt delar av Mjölby och Boxholms kommuner.

 

Samma tilldelning

I Jönköpings län upprepas licensjakten från i fjol då två lodjur sköts i södra delen av Värnamo kommun. Tilldelningen är densamma i år, då inventeringsresultatet visar att länet berörs av sex föryngringar. Förvaltningsmålet är satt till fem familjegrupper.

Lodjursjakt på två lodjur tillåts i två områden. Jaktområde 1 omfattar Mullsjö samt delar av Habo och Jönköpings kommuner.  Område 2 utgörs av delar av Vaggeryds, Värnamo och Sävsjö kommuner.

 

På fastlandet

I Kalmar län får åtta lodjur fällas under licensjakten i mars nästa år. Inventeringar visar att länet berörs av 11.5 lodjursföryngringar, vilket är klart över förvaltningsmålet på fyra–åtta familjegrupper.

Jakten får bedrivas över hela länets fastland, utom i Vimmerby kommun där inga föryngringar har säkrats.

De tre länsstyrelserna konstaterar i respektive pressmeddelande att jakten är till för att reglera lodjursstammen, och att den även efter jakten med god marginal är fortsatt livskraftig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev