måndag 20 maj

Premium

Ett långt pass kan göras betydligt bekvämare med en bärbar sittplats. Foto: Christian Larsson

Redskapsboden visar: Så bygger du en bärbar jägarsits

PremiumTV

Jägare har alltid fascinerats av utrustning som kan underlätta jakten. Att sitta på pass kan vara lika underbart som det kan vara outhärdligt – beroende på omständigheterna.

Att sitta bekvämt har mången jägare insett betydelsen av, men jakttornet eller det tillfälliga passet erbjuder sällan identisk komfort.

Med den här enkla portabla jägarsitsen kan du alltid försäkra dig om en bekväm sittställning, oavsett om du ska slå dig ned på en stubbe eller om det behövs ett extra ryggstöd på stolsryggsäcken.

Jägarsitsen är lätt att ta med sig och lika enkel att tillverka. Ritningen och en detaljerad beskrivning i både film och text hittar du här nedan.

 

Så här bygger du din egen jägarsits.

 

Tre enkla steg för ett lyckat ­resultat

1. Mät och såga

Mät och såga ut de två plywoodskivorna. Basera storleken på de två sittunderlagen. Lägg till 10 millimeter på varje sida och såga ut med hjälp av klyvsågen. Slipa sidorna om du tycker att det behövs. Sedan är det bara att limma fast sittunderlagen, ett på varje plywoodskiva.

 

2. Spännremmen

Förbered och klipp till de olika bitarna av den ena spännremmen: Två stycken 210 millimeter långa och fyra stycken 130 millimeter långa. Viktigt är att elda kanterna så att de inte fransar sig, annars påverkas remmarnas hållbarhet.

 

3. Skruva i hop

Färdigställ jägarsitsen genom att skruva dit de två längre bitarna av spännremmen som gångjärn på en av långsidorna. Vik dem dubbelt på 40 millimeter och skruva fast med två stycken infästningsskruvar. Vänd på sitsen och upprepa samma procedur på andra sidan.

När gångjärnen sitter som de ska är det dags att montera dit de fyra guiderna, som ska hålla den andra huvudremmen på plats. Vik även dessa dubbelt uppe och nere vid cirka 25 millimeter – för bättre hållbarhet. Fäst med fyra skruvar i varje guide.

Viktigt är att lägga dit huvudremmen innan du skruvar fast guiderna. Se också till så att själva spännet på huvudremmen inte hamnar mellan guiderna.

Lycka till!

 

Ritningar

Ritning sits 1

Ritning sits 2

 

Christian Larsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev