Foto: Åke Johansson

Fullträff vid Bomposten!

Premium

Älgpremiärdagen inleds med att Jonas ­Backman drar ett pass som ­givits namnet ­Bomposten. När jaktdagen är över kan det vara dags för ett namnbyte …

Reportaget publicerades första gången i Svensk Jakt nummer 10/2019.

 

Gråsvarta moln ligger lågt över fjälltopparna. Den uråldriga stigen mot passet går över en vattensjuk myr och det klafsar runt kängorna. Passet ligger strategiskt vid kanten av en djup bäck som avvattnar Langtjönna någon kilometer söderut. Själva passet är tillverkat av några lastpallar på ett finurligt sätt för att man ska sitta bra med överblick över området. Enda orosmomentet med passet är att det går under namnet Bomposten.

Premiär

Det är den 25 september och första dagen på årets älgjakt i Norge. Vi befinner oss precis i gränslandet mellan Sverige och Norge, i byn Tunnsjön i Lierne kommun som i öster gränsar mot jämtländska Frostviken.

 

Hundförarna Leif Arild Fjelde och Erling Aagård planlägger dagen.

Jaktmarken är på 4.000 hektar och består av fjällskog, små hyggen, myrar och fjällterräng. Älgtilldelningen är på 14 djur; tre tjurar, en ko, fem ungdjur och fem kalvar.

Här i Norge börjar älgjakten alltid den 25 september och något snack om brunstuppehåll, som finns i ­Sverige, existerar inte. På den jämtländska sidan, ett stenkast österut, får jakt bedrivas från den 5 september till och med den 25 september. Där­efter blir det ett brunstuppehåll till den 10 oktober då jakten startar om.

Passlottning

Morgonens samling på ­parkeringen framför den nedlagda affären i Tunnsjön var full av förväntansfulla älgjägare. Som vanligt gick Leif Arild Fjelde runt med kortleken och Jonas Backman från Östersund stirrade stelt på kortet som han dragit, en klövertvåa.

Första såten för dagen bestämdes till ett område som kallas Gränsen och jaktledaren Einar Spillum delade snabbt ut passen efter facit i sin anteckningsbok.

Sista passet, klövertvåan, blev Bomposten och Jonas Backman grinade till lite extra.

Passande namn

Det är femte året i jaktlaget för Jonas och att han hamnade här beror på att hans fru kommer från den lilla fjällbyn Tunnsjön. Hela året har han gått och längtat, det är här han vill vara när älgjakten börjar.

Varför passet kallas Bomposten behöver man inte ha så mycket fantasi för att räkna ut. Det är så enkelt att det har bommats väldigt mycket på det här passet genom åren.

13 skott på en älg

En händelse som sticker ut och som bidragit till namnet är när en då ung jägare i jaktlaget fick läge på en tjur och sköt ögonblickligen. Älgen stod bara kvar varpå magasinet ­tömdes. Älgen stod fortfarande kvar!

Jägaren hittade fler skott i ryggsäcken och laddade snabbt om, men då hade älgen travat bakom några mindre granar där den stod och ­hostade. Jägaren såg en skymt av ­älgen och tömde på nytt magasinet och lyssnade. Jo, älgen stod fort­farande och hostade.

 

Bomposten är strategiskt placerad vid en bäck på myren.

Desperat lämnade jägaren passet och sprang till bilen där han ­hittade tre extra patroner. Han sprang snabbt tillbaka till passet för att lyssna.

Älgens hostningar hördes fortfarande och älgen skymtade fram då och då bland granarna och de tre sista patronerna avlossades.

Till slut blev det tyst på passet, hostningarna hade äntligen upphört efter 13 skott. Jo, älgen låg där, fullproppad med bly.

Redo på passet

Molnen har lättat och ett svagt porlande hörs från bäcken. Jonas sitter nedsjunken på jaktryggsäcken och kontrollerar radioförbindelsen. Studsaren, en Ruger i kaliber .30-06, är omsorgsfullt laddad med Normas Oryxpatroner och väntan på att höra något från hundkarlarna har börjat.

Hundförarna kan området utan och innan och med två gråhundar och en jämthund i band som marker­ar minsta vittring av älg, blir det effektivt när de går av såten och kan meddela kontinuerligt på radion till postarna vad som är på gång.

 

Norsk älghund grå är specialiserad på älg.

Jonas nickar leende och gestikuler­ar med handen att de tre hundkarlarna har börjat gå längs fjällsidan.

Efter en halvtimme rycker Jonas till.

– Erling Aagård har älg framför sig, viskar Jonas med stora ögon.

Vid passet är det tyst så när som på några löv som singlar mot marken och vi spanar längs den gamla skogen snett upp på fjällsidan.

Några minuter går när Jonas ­plötsligt nickar mot ­skogskanten längs myren. En mörk skugga passer­ar bakom granarna i fjällbrant­en och det verkar som om älgen är på väg mot oss.

Stor i kroppen

Jonas är redo, skärpt och tankarna rusar, var kommer …

 

Tjuren kommer i klassiskt älgtrav till Jonas Backmans pass: Bomposten.

Plötsligt brakar älgen fram mellan några granar och ut på myren 80 ­meter ifrån oss. Tjuren saktar ner och stannar tio meter ut på ­myren med en salivtråd hängande ur ­munnen.

Älgen är stor i kroppen och stirrar oss rakt i ögonen några sekunder. Ögonblicket efter vrider den upp bredsidan mot oss och lyssnar med de långa öronen.

Tiden stannar upp, porlandet från bäcken hörs inte längre, andas, andas … som en befrielse kommer skottet från Jonas bössa.

 

Jonas Backmans skott sitter där det ska.

Lungskottet är perfekt, hår flyger, ånga trycks ut ur älgen som kastar om med myrvatten sprutande omkring sig. Sekunden senare försvinner tjuren bakom några granar.

 

Älgtjuren kastar snabbt om och tar sikte mot ett par granar.

Oroligt stirrar och lyssnar vi efter älgen. Det är tyst på myren och vi tar oss över bäcken. 30 meter bakom granarna hittar vi tjuren. Jonas är glad, det blir high five och meddelande över radio om att älgen ligger.

 

Jonas Backman är mycket nöjd med dagen. Foto: Åke Johansson

– Vilken premiärdag, det kanske är dags att byta namn på Bomposten, säger Jonas och ler brett.

 

Åke Johansson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev