Krönika: Vänd dem inte ryggen!

En jaktlagsutredning arbetar sedan lång tid med att förenkla jaktlagstiftningen och göra den mer kortfattad och begriplig. Det är ett stort och viktigt arbete; för jägarna kanske viktigaste som skett på flera decennier.
Ändå är det precis som på cirkus – det råder största möjliga tystnad. Inga förslag lanseras, ingen diskussion förs.

En debatt borde naturligtvis för länge sedan ha initieras i jaktpressen, men de allt fattigare ledarsidorna domineras istället till leda av vargar och viltmat.
Chansen att påverka finns nu och återkommer inte sedan. Den organiserade jägarkåren behöver mobiliseras.

Använd förbundets styrka
En riksomfattande studieverksamhet bör dras i gång för att samla upp alla tankar och idéer som finns runt om i landet. Analysera vad som finns och fattas i den nuvarande jaktlagstiftningen och lägg fram förslag till förbättringar.
I det arbetet behöver Jägareförbundet använda hela sin organisationsstyrka för att vi ska få den jaktlagstiftning vi anser oss behöva – inte den som yrkesbyråkraterna i jaktlagsutredningen vill pådyvla oss.

Här några uppslag:
• Enligt vetenskapliga beräkningar fångar och dödar svenska tamkatter årligen cirka 16 miljoner småfåglar utan att någon gör någonting åt det. De gamla ”kattparagrafen”, som ströks ur jaktlagstiftningen för en del år sedan, behöver återinföras.
• Det är ologiskt att den så kallade skymningstimmen, alltså timmen från och med solens nedgång, inte får utnyttjas vid jakt på älg men väl annat klövvilt. Det är den jaktligt kanske värdefullaste tiden vare sig man jagar med hund eller bedriver vaktjakt.
• Det fullständigt idiotiska licenskravet på ljuddämpare för klass 1-vapen behöver skrotas. Ljuddämparen är ingen vapendel utan ett rör som dämpar skottljudet.
• Viltvårdsområdenas rättsställning behöver stärkas. Gör det enklare och lättare för markägare som vill skapa en lokal jaktförvaltning byggd på demokratisk grund i sina byar och skifteslag. Och glöm inte att återerövra det gamla namnet jaktvårdsområde!

Ostörda utredare – en fara
Jägarna får inte vända jaktlagsutredningen ryggen och låta dem arbeta ostört. Då kan det bli vad som helst. Det visade sig när utredningen i somras avlossade sitt delbetänkande om ”Vildsvin och vildsvinsskador”; ett tegelstenstjockt dokument där man även lyckats med konststycket att definiera saltslekar som fodermedel.
Att sätta ut saltstenar är en enkel och invändningsfri verksamhet som jägare och viltvårdare sysslat med mycket, mycket länge. Men får utredningen sin vilja fram kommer det emellertid att bli förbjudet, i alla fall under vegetationsperioden.
Så fort urvattnades ambitionen att förenkla jägarnas regler!

Plats i expertgrupp ingen garanti
Att Jägareförbundet har en representant med i expertgruppen kring utredningen ger oss heller ingen garanti för att allt ska bli rätt och bra. När det kommer till handuppräckning väger denna enda röst väldigt lätt. Det visar delbetänkandet om vildsvinsskadorna. Och ett antal särskilda yttranden – som regelmässigt brukar stå att finna längst bak i den färdiga utredningen – är inte mycket att komma och vifta med när räkenskapens dag nalkas.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.