tisdag 16 april

Opinion

Krönika: Om Noanamn och Noapoliser

Jag hade det tvivelaktiga nöjet att bevaka andra delen av rättegången mot Karl Hedin, den del där åklagaren hävdade att Hedin och en av hans anställda ägnat lunchrasten åt att jaga varg den 26 oktober 2018.

Tvivelaktigt nöje inte bara för att rättegången aldrig skulle ha hållits, utan också för att det var så sövande tråkigt att lyssna på åklagaren när han läste sida upp och sida ner ur diverse skrifter i vilka Karl Hedin framför synpunkter på den förda rovdjurspolitiken.

Nu hade åklagaren inte så mycket för det. Vi straffar inte människor för deras åsikters skull, konstaterade tingsrätten i domen och gav med det åklagaren en örfil som borde mana till eftertanke.

 

Tråkigt som sagt, men det fanns också ljuspunkter under de tre dagarna. Ja, någon gång blev det riktigt humoristiskt. Särskilt tänker jag på när det så kallade gråbenssamtalet, det avlyssnade telefonsamtal som Karl Hedin hade med sin syster, var uppe till behandling.

För åklagaren var vad Karl Hedin sa till syrran det slutliga beviset på att han jagat varg den där dagen.

Hedin misstänkte att han var avlyssnad, det var därför han talade kryptiskt. Att han använde ordet gråben var för att inte avslöja sig för lyssnande poliser, var åklagaren slutsats.

Något som fick försvarsadvokaten Sven Severin att konstatera att Karl Hedin visserligen inte har mycket till övers för Noapolisernas kompetens, men att han trodde sig kunna vilseleda dem genom att säga gråben istället för varg, är det väl ändå ingen som tror.

 

Noapoliser och noanamn, alltså.

Jag tror som Severin, Noapoliserna vet (i motsats till åklagaren?) att gråben är ett annat ord för varg. Synnerligen vanligt dessutom, då en sökning på Google ger 237.000 träffar, varav de främsta är hänvisningar till diverse synonymsidor där det snart nog framgår vad gråben betyder.

Ett noanamn är ett ord som används när det enligt folktron anses vara olycksbringande att nämna något farligt vid dess rätta namn, förklarar Wikipedia. Ett polynesiskt ord, noa, motsatsen till tabu, för övrigt.

När Noa sätts samman med polisen är det inte på grund av något tabu, även om ett antal olycksdrabbade jägare kan ha en annan syn på den saken. I polissammanhang står Noa för Nationella operativa avdelningen. Den gamla Rikskriminalen, förklarade någon.

 

För ordet varg finns det en lång rad noanamn, som kan vara bra att känna till, både för jägare som talar i telefon och Noapoliser som lyssnar på vad de säger.

Faktum är att Varg från början var ett noanamn för Ulv, men som med tiden fick egna noanamn. Bland dem återfinns som sagt Gråben men också Tasse, Tusse, Skam och Kuse och till och med snällare som Gullfot och Gullegrå.

I boken Jaktens historia i Sverige nämns Gråfot, Gråtass och Den grå som exempel på den mängd noanamn som omgärdar vargen.

 

Frågan är om Raggmunk också är ett noanamn för varg. Eller så kan det kanske bli.

När jägaren som sköt en varg för att freda sin hund i Sjundareviret för några år sedan fick frågor om varför han fått sms med texten ”vad sägs om Raggmunk”, förklarar jägaren att han brukar träffa sin kompis i Gnesta för att äta raggmunk och fläsk på tisdagar, och att han fick det aktuella sms:et på just en tisdag.

Polisen är inte nöjd med svaret, och frågar om Raggmunk i själva verket inte är ett ord som har med varg att göra.

Jo, det är alldeles sant, och på det viset kan man kanske säga att Noapolisen bidragit med ett nytt noanamn för varg, som nu kan fogas till de övriga.

Gråben, Gråtass, Gullegrå och Raggmunk.

 

Fotnot 1. Betraktelsen ovan är ingen uppmaning till jägare att jaga varg illegalt. Inte heller till Noapolisen att gå över gränserna när de försöker beivra sådana brott.

 

Fotnot 2. Spaningen kan innehålla spår av ironi.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.