söndag 19 maj

Opinion

Krönika: Mycket prat och lite verkstad

Hur svårt kan det vara? Snabba hundar ska vara rådjurs- och hjortrena. Hundar som driver dessa viltslag får inte vara skarpsprungna.

Stövare som ska driva hare och räv dresseras till att bli rådjursrena (och hjortrena). Samma sak måste de ”nya” drivande raserna och blandraser kunna lära sig genom träning.

Till rådjurs- och hjortjakt ska långsamt drivande hundar användas, som till exempel tax, men även beagle, drever och bassetarna fungerar oftast.

Vildsvinsdrivande raser som kommit till Sverige på senare år är som regel för snabbsprungna och ska göras rådjursrena, de skiljer sig på så vis inte från de vanliga stövarraserna.

 

Jakthundklubbarna, Svenska Kennelklubbens jakthundskommitté och Svenska Jägareförbundet har pratat om det här i rätt många år nu. Men i stället för ordning och reda i skogen börjar det bli allmänt vedertaget att vad hund eller hundar som helst kan släppas i skogen, bara de rör om i grytan och sätter fart på viltet. Givetvis ska de inte jaga tillsammans…

 

Ansvarstagande jägare som säger ifrån om hundanvändningen på de stora klövviltsjakterna känner sig inte alltid välkomna tillbaka. Eller så väljer de själva att tacka nej för de vet hur det kommer att gå till.

 

Är det någon mer än jag som tycker att det är dags att gå från ord till handling? Det är kanske dags att damma av Jägareförbundets stöthundstest? Vid förra helgens jakthundskonferens i Svenska Kennelklubbens regi förespråkade flera deltagare detta. Hundar som används som stöthundar (alltså även på rådjur och hjort), så kallade femminutershundar, ska kunna bevisa att de inte förföljer viltet länge och har bra kontakt med sina förare.

 

Frågan ställdes under konferensen, om någon specialklubb kan tänka sig att ta sig an detta test? Tyvärr blev det då väldigt tyst. Och enligt Jägareförbundets nationellt hundansvarige, Peter Ledin, saknas resurserna inom förbundet, annars var han positivt inställd.

 

I SKK:s jakthundskommittés delegeringsordning står faktiskt: ”Vidare ska behovet av ett stöthundstest ses över” – och det har stått där i några år nu.

I jakthundskommitténs protokoll från möte nr 4/2020 framgår att arbetet är påbörjat, genom att Jägareförbundets gamla regelverk för stöthundstest har skickats till Svenska Vorstehklubben, för diskussion.

 

Det ska bli intressant att se om testet, som 2003 las ner på grund av bristande intresse efter knappt tio år, kan återupplivas. I det fick även blandraser delta.

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.