söndag 5 december

Opinion

Publicerad 24 februari 2020 - 15:47

Debatt

”Några beslut tar vi inte – varken odemokratiska eller demokratiska”, skriver Per-Arne Olsson i en debattreplik. Foto: Johnny Olsson

Debatt: ”Vi fattar inga odemokratiska beslut”

I debattartikeln ”Hög tid att aktivera jaktvårdskretsarena” anser skribenten att älgförvaltningsgrupperna fattar odemokratiska beslut. Vi gör mycket i grupperna, men några beslut tar vi inte – varken odemokratiska eller demokratiska.

Som ledamot i en älgförvaltningsgrupp förordnas man av länsstyrelsen på ett treårigt förordnande, men man föreslås som ledamot av respektive organisation. Detta regleras i Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om jakt efter älg och kronhjort.

Länsstyrelsen utser alltså inte ledamöterna efter eget tycke, utan förslag på vem som ska representera Jägareförbundet kommer från respektive länsförening.

I älgförvaltningsgruppen ska vi upprätta en förvaltningsplan utifrån de övergripande riktlinjer som viltförvaltningsdelegationen har beslutat om.

Men innan vi upprättar förvaltningsplanen ska vi inhämta och analysera inventeringar av älgstammen, inklusive biologiska data som skett med kvalitetssäkrade metoder.

Till detta behöver vi också information om hur trafikdödlighet, övrig dödlighet samt predation från stora rovdjur.

 

Följer förvaltning

Vi ska skriftligen yttra oss om älgskötselområdenas skötselplaner. Vi ska föreslå minsta areal för att få fälla kalv, respektive vuxen älg inom förvaltningsområdet, för länsstyrelsens beslut om registrering av licensområden.

Vi ska också följa upp förvaltningen och ställda mål, såväl under jaktsäsongen som mellan jaktsäsongerna. Avviker resultatet markant från målet ska vi föra dialog med berörda jakträttsinnehavare och verka för att uppsatta mål om älgstammens storlek och sammansättning uppnås samt rapportera detta till länsstyrelsen.

 

Hjälper skötselområden

Utöver detta är vi också behjälpliga när skötselområdena upprättar sina skötselplaner, om de har frågor eller vill ha råd.

Vi håller samrådsmöte med skötselområdena och vi deltar i deras egna samrådsmöten, samt att vi måste vara med på lite utbildningar för att kunna utföra det uppdrag vi tagit på oss.

Ersättningen är mycket riktigt på 5.000 kronor per år minus skatt, vilket jag erhåller efter rekvisition från länsstyrelsen för någonstans mellan 100 och 200 timmar per år. Så jag gör det inte för pengarna. Jag gör det här för att jag tycker det är roligt, och så länge medlemmarna och länsföreningen vill att jag sitter kvar.

Men några beslut fattar vi inte, varken demokratiska eller odemokratiska, för det får vi inte.

 

Per-Arne Olsson

Ordförande Jägareförbundet Timrå

Ledamot i Älvarnas älgförvaltningsgrupp   

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget