fredag 19 april

Opinion

Debattören ifrågasätter varför det bästa köttet ska lämnas till rovdjuren. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Varför frakta kött från andra sidan jordklotet?”

Under mina 50 första år var vi självförsörjande på kött, i form av viltkött. Rent, hälsosamt, magert, friskt, antibiotikafritt. Nu är vi tvingade att åka till butiken och handla kött som inte är så gott att äta och bara klimatfarligt. Varför?

Jag är en äldre kvinna, uppfödd på viltkött, egna grönsaker och fisk. Det absolut mest närproducerade och den bästa maten. Vi var i många år självförsörjande på det. Ända tills älgen minskade eller helt försvann på grund av vargen.

Förr fick vi kanske 100 kilo älgkött per år. Nu för tiden blir det max fyra kilo.

Så jag måste gå till butiken för att handla kött som producerats någon annanstans, långt borta. Jag äter mycket grönsaker och annat, men någon gång vill man ha kött.

Jag är varken rovdjurshatare eller -älskare, utan realist. Jag är inte jägare, men flera i min familj är det. Vi har tamboskap och hundar. Vi försöker anpassa oss till djuren och göra det bästa av situationen, men det är inte roligt. Hela den här politiken om att vi lämnar det bästa köttet till rovdjuren förstår jag inte. Vi på landet hade det bra en gång.

Varför frakta kött från andra sidan jordklotet när vi kunde ha massor av klimatsmart och nyttigt kött från skogen?

 

Kvinna från vargland

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.