tisdag 7 april

Opinion

Publicerad 25 april 2019 - 11:50

Debatt

Underbara programserien Jaktliv i SvT skulle bli bättre om deltagande jägare tänkte mer på säker vapenhantering, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Underbara jaktprogram kan bli bättre”

Äntligen visas en serie i SvT där jakten speglas på ett ärligt och bra sätt. Inte minst uppskattar jag att kvinnorna tillåts ta plats i programmen. Med säkrare vapenhantering skulle det vara ännu bättre.

Så kom det äntligen ett tv-program som på ett bra sätt skildrar vår kära jakt i Sverige. Eftersom jag varit och är kritisk mot alla negativa vinklingar av jakt och av oss jägare har det varit en befrielse att titta på dessa program.

Jag bestämde mig i början för att ha karaktär och se ett program i veckan på SvT men kunde inte hålla mig utan det blev att fuska och tjuvkika på kommande avsnitt med hjälp av SvT-play.

 

Kvinnorna får plats

Vad är då bra med programmet?

Huvudtanken med jakt från Skåne i söder till Norrbotten i norr fördelade på åtta olika former av jakt tror jag är starkt bidragande till att det blivit så populärt.

Programmakarna har även lyckats förmedla känslan av en ärlig jakt där man visar hur deltagarna både träffar och bommar med sina skott. Det betonas även flera gånger hur viktig den sociala delen är när man är ute på jakt. Man har också i flera avsnitt visat värdet av att vara ute i vår vackra natur.

Men det jag tycker är absolut bäst är hur pass stor plats kvinnorna tillåts ta i de olika avsnitten. Dessutom tycker jag att den kvinnliga programledaren, Evelina, är lysande i sin roll.

 

Åt alla håll

Finns det inget som är dåligt då?

Jo, naturligtvis så har även solen sina fläckar! Jag har reagerat på den ofta förekommande vårdslösa vapenhanteringen. Det pekar bösspipor åt olika håll, ibland mot den medföljande jaktkompisen och ibland mot den arbetande fotografen.

Det är möjligt att det oftast är plundrade magasin och därmed ofarliga gevär men hur ska den som har ett gevär riktat mot sig veta det?

Jag lärde mig av min pappa när jag som ung fick prova på att bära ett gevär att aldrig rikta geväret mot en människa, även om det var oladdat.

Jag kan också tänka mig att dessa program ses av unga, blivande jägare som på detta sätt kan få en skev inställning till en säker vapenhantering.

Jag önskar rejäl skärpning i de kommande utlovade programmen!

I övrigt: Tack för en underbar programserie.

 

Roland Heldestad

Lycksele

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget