Om vi vill att älgvandringen ska fortgå som under de senaste 1 000 åren får inga kameror placeras på halvön som utgör älgarnas återhämtningsplats, där de vilar sig innan de simmar över Ångermanälven för fortsatt vandring mot slutmålet, skriver debattören. Foto: Marcus Nyberg
Debatt: ”SVT:s produktion förstör den stora älgvandringen”
Genom ett fångstgropsystem har man förstått att älgar under åtminstone 1 000 år vandrat förbi Kullberg på sin väg från kust till fjäll. Nu riskerar Sveriges televisions avancerade sändningar i Den stora älgvandringen att ta den unika naturupplevelsen ifrån oss.
Publicerad 30 januari 2024 - 19:36
För 30 år sedan upptäckte boende att ett stort antal älgar under några vårveckor vandrade förbi Kullberg och vidare över Ångermanälven.
Älgarna kom i samlad skara, förmodligen på samma sätt som skett under tusentals år – fångstgropsystemet visar detta.
Varsamt filmande
Under 25 år fortgick älgvandringen på samma sätt, år efter år. Älgarna valde samma väg över land och samma väg över vatten. Det var en uppskattad tilldragelse som många människor från hela Sverige fick uppleva under några vårveckor.
I fem år filmades detta av SVT och inslag sändes på tv. Det var ett varsamt filmande på stort avstånd och älgarna stördes inte. Älgvandringen pågick som tidigare år.
En viloplats
De senaste fem åren har Sveriges television satsat hårt på älgvandringen. Man kallar programmet Den stora älgvandringen.
Då älgarna anländer till Ångermanälven efter en hård vandring kommer de till en liten ö som tjänar som viloplats innan de simmar över älven. Återhämtningen älgarna får där är viktig.
Numera är de utsatta för störningar som gör att vandringsmönstret förändrats dramatiskt.
Intensiv övervakning
Storsatsningen som SVT gjort de senaste fem åren har bestått i en intensiv kameraövervakning av området som är älgarnas återhämtningsplats.
På detta lilla område har ett 30-tal kameror placerats. Kameror som är vridbara och som följer älgarnas rörelser, och som bör ge ljud ifrån sig.
Varje kamera har dessutom en lins som uppfattas som ett rovdjursöga. Oro sprids bland älgarna.
Kamerorna stör
Sammantaget utgör den massiva kameraövervakningen en stor störning för älgarna, som önskar ro och vila. Därigenom blir de många kamerorna också ett hot mot den tusenåriga älgvandringen.
Kamerorna och dess användning sprider en oro bland älgarna som har gjort att de tvingas att välja andra ställen att simma över älven, eller att inte passera alls.
Detta innebär att den riktiga älgvandringen inte längre är kvar.
Ett givet svar
Frågan är då: Är den massiva kameraövervakningen mitt bland älgarna för närbilder så värdefull att huvudattraktionen – själva älgvandringen – ska offras? Svaret borde vara givet.
Finns det någon som för några närbilder av älg vill tappa den unika naturupplevelse som älgvandringen utgör, när det går att se den från läktarplats utan att störa?
Det står mycket på spel… Naturupplevelse eller teknisk upplevelse.
Kjell Mähler Kullberg
Delta i debatten
Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se
Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel: Fransbygdens jaktvårdsförening genom ordförande Kalle Karlsson