Om nu politikerna bestämt att vi ska ha varg, måste de rimligtvis också ta ansvar för att det finns tillräckligt med vilt för rovdjuren att livnära sig på, anser insändarskribenten. Foto (i hägn): Roland Svensson & Ingemar Pettersson

Debatt: ”Sveaskog kräver hög älgavskjutning trots minskande skador”

Vi jagar på Sveaskogs marker i ett vargrevir i södra Sverige. Trots att betesskadorna minskar kraftigt måste vi nå upp till företagets avskjutningsmål.

Enligt Sveaskog, som är största markägare i vårt älgskötselområde och som sätter avskjutningsmålen, måste vi upprätthålla avskjutningen trots att den senaste betesinventeringen gav en färsk årsbetesskada på två procent.

Bolaget hävdar att vi måste fortsätta skjuta mycket älg, eftersom treårsmedelvärdet av inventerade betesskador fortfarande över fem procent.

En familjegrupp

Vi har ett nybildat vargrevir, som nu är konstaterat är en familjegrupp. Vi klarar inte att nå målen för kalvavskjutningen.

Tyvärr så fortsätter de så kallade jägarna att skjuta vuxna älgar, för det finns tilldelning genom avlysningsjakt.

Större stammar

Vet inte jägarna, skötselområden, förvaltningsområden, länsstyrelsen och Naturvårdsverket vad viltförvaltning är för något?

Vilket ansvar har Skogsstyrelsen för den totala ekologin?

Eftersom svenska politiker (och EU) har slagit fast att vi ska ha varg, måste vi väl hålla större viltstammar som rovdjuren kan livnära sig på, och inte behöva gå på tamdjur?

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.