torsdag 30 mars

Opinion

”Vi får inte glömma att det är vi jägare som står för den praktiska förvaltningen av viltet.” Foto: Ingemar Pettersson

Debatt: ”Starka internationella krafter motarbetar jakten”

Starka internationella krafter arbetar för att ta ifrån oss den kultur vi är uppväxta med. Tumskruven dras åt och snart kan vi inte vistas i naturen såsom vi är vana och uppväxta.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 23 februari 2021 - 05:40

Jakt – en hobby under ständigt angrepp av regeringen skriver Björn Isaksson i ett debattinlägg på Svenskjakt.se. Han känner det som att jakten är under angrepp från flera håll i samhället.

Jag undrar om svenskarna känner till de internationella krafter som finns bakom och som påverkar dagens rovdjurspolitik.

Är det offentligt i nabolandet, att det redan 1948 grundades, och som sedan gradvis utvecklats, en union, International Union for Conservation of Nature, IUCN, som består av statliga och icke statliga medlemmar från såväl Sverige som andra länder.

Organisationen IUCN har knutit till sig många andra organisationer och unionen har vuxit till att bli världens största nätverk vad gäller bevarandefrågor för natur och miljö.

 

Påverkar EU

IUCN verkar inom EU, och organisationen påverkar därigenom medlemsländernas inställning i bevarandefrågor. I det sammanhanget märks särskilt ideologin om Rewilding Europe, som fått genomslag vad gäller vårt bruk av naturen, särskilt jakt.

Aktuellt är den påverkan man utövat i EU:s inställning till blyfrågan, och förslaget att tio procent av medlemsländernas yta ska skyddas från mänsklig aktivitet, till exempel jakt.

Jag ser detta som att tumskruven stadigt dras åt, och något som snart innebär slutet för alla de intressenter som drar nytta av att fritt får vistas i skog och mark.

 

Samordna motstånd

Det förvånar mig att media, och de organisationer som vi jägare är medlemmar i, inte lyfter fram denna verklighet i ljuset, för att allmänheten därigenom ska få kännedom om vad som är på gång.

Först då kan vi starta ett samordnat motstånd mot att internationella krafter gradvis ska ta ifrån och den kultur vi är uppväxta med.

Vi får inte glömma att det är vi jägare som står för den praktiska förvaltningen av viltet, reglerat i stränga föreskrifter. Detta samtidigt som vi bevarar en av människans äldsta kulturyttringar – självhushållning.

 

Kåre Holmen

Aurskog, Norge

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.