måndag 22 april

Opinion

”Jag kommer att driva frågan att knyta Sveriges vapenägare till totalförsvaret”, skriver Benjamin Topalovic (C). Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Skytte och jakt – en svensk folkrörelse”

Implementera EU:s vapendirektiv på ett sunt och hållbart sätt genom att knyta Sveriges vapenägare till totalförsvaret för att slå vakt om deras rättigheter och för Sveriges trygghet.

Benjamin Topalovic.

EU:s vapendirektiv har sedan start lyft stora varningsflaggor från en av Sveriges äldsta och starkaste folkrörelser, skyttet. EU:s vapendirektiv har debatterats och motargumenterats av bland annat Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley, för att Centerpartiet har sett skadan som EU:s vapendirektiv kan bära i sitt sköte. En skada som riktar sig mot laglydiga och skötsamma vapenägare, inte mot de olagliga vapnen som finns i EU och som är det tänkta målet.

Tjeckien har hittat en väldigt bra lösning på det problem som EU:s vapendirektiv utgör, att integrera Tjeckiens vapenägare i totalförsvaret. Detta är något som jag vill att vi i Sverige ska knyta till oss. Att ge Sveriges vapenägare möjligheten att obehindrat få utöva sin hobby, att åter stärka det svenska totalförsvaret och i förlängningen göra Sverige till ett lite tryggare land.

 

Kvalitetssäkra förmågan

Genom att knyta Sveriges vapenägare, pistolskyttar och jägare, till totalförsvaret har Sverige kvalitetssäkrat sin förmåga genom att kraven som finns i dag för att få licens på ett vapen är väldigt höga. Samtidigt har Sverige åter börjat folkförankra försvarsförmågan. Ett starkt försvar är hela befolkningens angelägenhet och bör därför vara i allas intresse.

Ett argument som jag har sett återkomma när det handlar om nyttan av EU:s vapendirektiv är att lagliga vapen stulits och används vid brottsliga handlingar. Men i statistiken jag sett utgör dessa vapen en försvinnande liten del. Den klart överväldigande majoriteten av vapen som används vid brott är illegalt insmugglade vapen, oftast från Balkan eller från Östeuropa.

 

Mer laglydiga

Något som statistiken också visar är att vapenägare i Sverige är mindre benägna än genomsnittet att begå någon form av brottslig handling. Dessa kan således ses som mer laglydiga än befolkningen generellt.

Jag tycker att vi ska se till Sveriges bästa, till Sveriges vapenägare och till den svenska friheten genom att implementera  EU:s vapendirektiv på ett sunt och hållbart sätt. Därför kommer jag att driva frågan att knyta Sveriges vapenägare till totalförsvaret, för att slå vakt om deras rättigheter och för Sveriges trygghet.

 

Benjamin Topalovic

Riksdagskandidat för Centerpartiet Blekinge

Ordförande i Karlskrona-Nättraby C-avdelning

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.