söndag 28 maj

Opinion

En rovdjurspolitik som saknar bred acceptans ute bland de vilka bär konsekvenserna av denna, som saknar förutsägbarhet och tydlighet och där politiska beslut om nivåmål omtolkas på myndighetsnivå, är inte den bästa grunden att bygga tillit på, anser skribenten.

En rovdjurspolitik som saknar bred acceptans ute bland de vilka bär konsekvenserna av denna, som saknar förutsägbarhet och tydlighet och där politiska beslut om nivåmål omtolkas på myndighetsnivå, är inte den bästa grunden att bygga tillit på, anser skribenten. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Rovdjurspolitik utan acceptans bygger ingen tillit”

Tillit kan inte byggas på en rovdjurspolitik som saknar bred acceptans ute bland de vilka bär konsekvenserna av denna, skriver Torsten Nilsson i en replik på miljöpartisten Maria Gardfjells debattartikel.

Publicerad 30 november 2020 - 20:20

I debattartikeln Stoppa den illegala jakten… framförs påståenden som behöver ges en bakgrund.

”Vi måste bryta den utbredda tystnadskulturen som råder kring brott mot stora rovdjur”, skriver Maria Gardfjell.

Om det kan vi nog alla vara överens oavsett synen på rådande ”rovdjursförvaltning”, eller avsaknaden av en fungerande sådan.
Om det nu råder en utbredd tystnadskultur kring brott mot stora rovdjur så finns all anledning att försöka hitta orsakerna bakom påståendet.

 

En brist

Grundorsaken till all tystnadskultur, oavsett vilken form av kriminalitet som skyddas, är bristen på tillit till det system som skall förebygga, bekämpa och lagföra.

Tillit, för att citera Camilla Sandström vid Umeå universitet, bygger på relationer mellan människor och förutsättningar om att andra kommer att uppfylla sina förpliktelser. Att de inte kommer att lura oss, att människor gör vad de kan utifrån sina positioner, kunskaper och erfarenheter. Vidare att andra inte försöker försvåra eller skada oss.

 

Ingen bra grund

En rovdjurspolitik som saknar bred acceptans ute bland de vilka bär konsekvenserna av denna, som saknar förutsägbarhet och tydlighet och där politiska beslut om nivåmål omtolkas på myndighetsnivå, är inte den bästa grunden att bygga tillit på.

Såväl mål som tillämpning i det som nu gäller i samlevnaden mellan rovdjur och landsbygdsbefolkning och areella näringar behöver i grunden omvärderas.
Först då lär det var möjligt att bryta en påstådd tystnadskultur!

 

Torsten Nilsson.

Torsten Nilsson

Ordförande Jägareförbundet Uppsala län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.