söndag 5 december

Opinion

Publicerad 25 februari 2020 - 06:18

Debatt

Fortfarande på femte försöket kommer ett felaktigt provledarförordnande från Polisen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Polisen klarar inte att utföra sitt arbete”

Jag vill dela med mig av en märklig och på sitt sätt skrämmande historia om hur dåligt Polisen sköter sig. Att få ett förordnande som examinator för jägarexamen kan bli rena cirkusen.

Jag är sedan en tid tillbaka examinator för jägarexamen. För att utföra detta uppdrag måste man ha ett förordnande från Polisen. Detta förordnande måste med jämna mellanrum förnyas.

Efter att jag skickat in en ny ansökning i slutet på 2019 började en cirkus som pågår ännu när jag skriver detta.

Det första förordnandet som kom var giltigt från mitten av december 2019 till den sista december 2019, alltså 14 dagar. Problemet är att det skulle vara giltigt för fem år, alltså till december 2024.

Efter att jag kontaktat Polisen via mejl genom deras hemsida får jag ett nytt förordnande på posten, med rätt datum men som inte är stämplat med Polisens stämpel.

 

Direkt fråga

Jag frågar handläggaren, om det måste vara stämplat som jag misstänker att det ska vara. Inget svar. Mejl igen och jag får ett lite snäsigt svar, vad det är för stämpel jag frågar om, och måste då förklara var stämpelfältet sitter på förordnandet.

Så bra vet alltså Polisen hur deras egna tillstånd ser ut. Med andra ord inte alls.

Det kommer ett nytt tillstånd med posten, som naturligtvis är fel…igen!

Denna gång saknas provbanans namn och det är inte underskrivet av handläggaren.

Jag skickar flera mejl, men får inga svar. Nu börjar jag bli lätt förbannad och mejlar igen, för att återigen förklara vad som hänt. Jag föreslår att någon annan handläggare ska ta tag i detta, då den som hittills försökt misslyckats alla gånger.

 

Nytt är fel igen

Jag kräver även att telefonkontakt ska tas med mig så att vi kan reda ut denna härva.

Då kommer ett nytt förordnande med posten, utan att någon hört av sig till mig. Och varför ändra på ett vinnande koncept? Det är så klart fel igen. Denna gång saknas handläggarens namnförtydligande.

Jag ringer upp handläggaren och frågar vad denne håller på med. Handläggaren ställer sig lite frågande till varför jag ringer. Jag förklarar att jag inte skulle höra av mig om allt stod rätt till, vilket det uppenbarligen inte gör….

Handläggaren öppnar mitt förordnande, upptäcker vad som är fel och lovar att rätta till detta.

 

Hoppas på skruv

Jag känner vid det här laget att detta måste svida lite mer hos Polisen. Jag ringer Svenska Jägareförbundet och får prata med någon som har hand om jägarexamen och förklarar vad som hänt, med hopp om att det kanske tar bättre skruv om det kommer från ”högre ort”.

Jag vill på något sätt nå handläggarens chef och ber personen på Jägareförbundet att se till att någon på Polisen återkopplar till mig.

Detta är fredag förmiddag och på måndagen ringer handläggarens chef. Det tog tydligen skruv direkt när det fräser lite från ett annat håll med mer inflytande.

Vi har en pratstund, där jag förklarar min ståndpunkt där detta slarvande med myndighetsutövande är åt helvete. Handläggarens chef ber om ursäkt för det inträffade och berättar att handläggaren är vidtalad. Chefen lovar nu att allt ska vara rätt och att hon själv även ska ha tittat på förordnandet.

 

För hög procent

Jag anser att felprocenten hos handläggaren är för stor och att detta är farligt.

Jag frågar hur många vapenlicenser samma handläggare har attesterat, som uppenbarligen kan vara fel. Handläggaren kan ju ha godkänt licenser till personer som inte ska ha vapen.

Det är ju en sak att klara av jägarexamen. Sedan ska man som bekant ansöka om licens och få det godkänt. Chansen att det förekommer fel känns nu tyvärr mycket större med en sådan person anställd på Polisen.

Nu slutar det inte där. Jag måste även tala om att samma person har gjort fel på åtminstone två förordnanden till på samma bana under samma tid. Det var samma fel med för kort datum.

Båda är korrigerade utan problem.

 

Kopplas bort

När jag nu skriver detta har mitt nya förordnande kommit med posten. Kom nu ihåg att detta är det femte försöket och att även en chef har tittat på detta.

Och det är naturligtvis – fel igen!

Är det inte dags att Polisen koppas bort från allt som har med förordnanden, licenser och jakt att göra? Uppenbarligen klarar de inte av detta.

 

Provledaren

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget