torsdag 28 mars

Opinion

Om det på grund av rovdjur inte går att hålla får planteras hagmarkerna igen med gran, Vad händer då med den biologiska mångfalden, som Naturskyddsföreningen talar så varmt om, funderar debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Naturskyddsföreningen motarbetar biologisk mångfald”

En överstor lodjursstam gynnar inte kulturlandskapet och biologisk mångfald. Om markägarna inte kan hålla får på grund av rovdjur planteras de biologiskt värdefulla hagmarkerna igen med gran. Därför är det en gåta att Naturskyddsföreningen överklagar licensjakterna.

Nu har licensjakten efter lodjur avslutats. Västra Götaland tilldelades åtta djur som fick jagas i Mark, Borås, Bollebygd och delar av Ulricehamns kommun. Tilldelning av lodjur var den högsta per areal i Sverige och speglar en mycket tät förekomst

Licensjakten är beslutad av länsstyrelsen i Västra Götaland och är en del av den rovdjurspolitik som med bred majoritet är beslutad av riksdagen. Politiken innebär att det är det ska finnas ett visst antal lodjur jämnt fördelat över landet.

Länsstyrelsen är ansvarig för att räkna hur många föryngringar av lodjur det finns. Inventeringsmetoderna bygger på spårning på snö i kombination med övervakningskameror. Det är endast familjegrupper som räknas.

 

Antalet underskattas

Det faktiska antalet lodjur kommer med dessa metoder alltid att underskattas eftersom kraven på att få en familjegrupp godkänd är mycket höga och ensamma djur inte räknas.

Licensjakten ska begränsa lodjursstammen fortsatta tillväxt, däremot hotar jakten inte den lokala lodjursstammen.

Motivet till länsstyrelsens beslut om licensjakt är för det första att kraven för jakt uppnåtts och för det andra omfattande skador.

Under 2016 och 2017 har lodjur, hittills, angripit och dödat 128 får vid 81 tillfällen i Sjuhärad.

Naturskyddsföreningen Södra Älvsborg har överklagat länsstyrelsens beslut om licensjakten i flera steg. Först till Förvaltningsrättens i Luleå, där rätten fann att länsstyrelsens beslut är riktigt. Därefter har Naturskyddsföreningen överklagat förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Sundsvall.

 

Öppet landskap uppskattas

Såväl Sveriges befolkning som Älvsborgs skogsbönder uppskattar det öppna betade landskapet. Öppna betesmarker är viktiga för att uppfylla miljömålen ett rikt odlingslandskap, levande skogar samt ett rikt djur- och växtliv.

Men det är många som är ute efter fåren. För lodjur och varg är får ett lätt byte medan lammen står på rävens och korpens meny.

Att en del av fåren går åt till rovdjur är något bonden får räkna med, men det måste vara på en rimlig nivå för att man ska orka fortsätta.

De flesta fårägare har inte djuren för att livnära sig utan för att hålla hagmarkerna öppna. Det är alltså inte den ekonomiska bördan som är tyngst när fåren dödas av rovdjur, utan den känslomässiga förlusten av djuren.

 

Gran mer lönsamt

Det alternativa sättet att bruka hagmarkerna är att plantera igen dem med gran. Det är mer lönsamt än att ha fårbetade hagmarker.

Trots det väljer många bönder öppna marker närmast gårdarna före de pengar skog skulle gett, åtminstone tills rovdjursskadorna blir för stora.

De betade hagmarkerna utgör nyckelbiotop för både djur och växter. De är viktiga för den biologiska mångfalden i skogsbygderna.

Det samlade rovdjurstrycket, där lodjur är avgörande, behöver hållas lågt för att mulens marker ska hållas öppna. Det är viktigt att vara medveten om att flera skogsbönder, till följd av angreppen, inlett en avveckling av sin djurhållning.

Avvecklingen leder till stor förlust av biologisk mångfald och att vi kommer längre från de nationella miljömålen.

En överstor lodjursstam gynnar inte kulturlandskap och biologisk mångfald. Därför är det en gåta att Naturskyddsföreningen agerar som de gör och bestrider licensjakten. Uppenbarligen inser man inte konsekvenserna!

 

Andreas Martinsson

Jägareförbundet Södra Älvsborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.