torsdag 28 mars

Opinion

”Jägare behöver upplysas om att allemansrätten inte upphör för att de tar på sig jaktkläderna och drar till skogs.” Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Naturen är till för oss alla”

Jag kommer nedan att lyfta ett problem som flera stöter på under jaktsäsong och som jägare bör uppmärksammas på. Skogen och naturen är till för oss alla.

Jag är hundägare och svampplockare, och en människa som njuter av att vara ute i naturen. Framför allt vid denna tid på året då skogen börjar skifta färg och doftar fantastiskt gott.

Jag brukar alternera skogarna jag går i och håller mig för det mesta på grusvägar/skogsvägar. Ett växande problem är dock de jägare som tror att allemansrätten upphör i och med att denne ha satt sig i ett jakttorn eller mottagit en jaktlicens.

 

Dyr hobby

Vid ett flertal tillfällen har jag blivit bortvisad från skogen på grund av att jakt pågår. Vad är det som säger att jägare har företräde till skogen?

För att det är en dyr hobby? Jag har också en dyr hobby, en hund, som kostar mig cirka 40.000 kronor per år så det håller inte.

Är det för att en viss del av vilt ska skjutas av? Det köper jag, men det kan inte innebära att allmänheten inte har rätt att vistas i skogen. Samförstånd måste råda.

Droppen var när jag till och med blev bortvisad från det lokala motionsspåret för att jakt pågår.

 

Allas trevnad

Jag skriver detta för att det är en problematik som behöver belysas för allas trevnad. Jägare behöver upplysas om att allemansrätten inte upphör för att de tar på sig jaktkläderna och drar till skogs.

Ett reportage kring allemansrätten i jakttidningen för att friska upp minnet är kanske på sin plats i dessa jakttider.

 

Helena Berggren

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.