Dividera tidigare antal skjutna älgar med antalet byråkrater, minska därefter så att kvarvarande personal handlägger lika många älgar per person, föreslår debattören. Foto: Johnny Olsson

Debatt: ”Länsstyrelse borde lära av företagare”

Den omdiskuterade höjningen av fällavgifterna på älg i Sörmland är egentligen mest ett bevis på att byråkraterna på länsstyrelsen inte klarar sina arbetsuppgifter.

För en privat företagare är det bara att dra ner på utgifterna om inkomsterna minskar. Om det inte finns tillräckligt många älgar att skjuta så kan ju heller inte lika stor personal behövas.

Jämför med Arbetsförmedlingens åtstramning. Cirka 4.000 personer blir utan jobb på grund av att antalet arbetssökande har minskat kraftigt. Parallellen, att antalet älgar minskar i länsstyrelsens hantering, är ju direkt jämförbar med att antalet sökande har minskat på Arbetsförmedlingen.

 

Galet tänkt

Om vi antar att antalet skjutna älgar blir tio, ska då intäkterna som länsstyrelsen anser sig behöva bäras av dessa älgar? Det är helt galet tänkt, från första stund.

Dividera tidigare antal skjutna älgar med antalet byråkrater, minska därefter så att kvarvarande personal handlägger lika många älgar per person som i det tidigare exemplet.

Om staten kan anpassa antalet anställda till arbetsuppgiften måste samma krav ställas på länsstyrelsen. Om arbetsuppgiften ökar så anställs fler, om den minskar så minskas antalet byråkrater. Skitenkelt!

 

Leblom

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.