lördag 24 februari

Opinion

Debattören tycker att debatten angående blyförbud är något märklig. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Kopparkula fungerar lika bra som bly”

Detta med stopp för bly i ammunition har den svenska naturvårdsrörelsen hållit på med i alla fall de senaste tjugo åren. Inte för att jakten med blyammunition innebär ett jättestort blytillskott i skogen, utan endast som principfråga.

Det rapporteras att en mängd jägare kommer att sluta att jaga om blyförbudet blir verklighet. Varför det?

Om vi håller oss till kulor för jakt med kulvapen har det funnits kopparkulor sedan början av 1990-talet. Jag sköt bland annat en älg 1992 med just kopparkula, i kaliber .300 Win Mag. Det var ingen märkbar skillnad mot att jaga med blykula.

Jag har sedan dess haft ammunition laddad med kopparkulor, .308 Win 165 grains och .300 Win Mag 180 grains. Jag har också jagat i Afrika med dessa kulor.

Jag påstår att det inte finns någon märkbar skillnad vare sig i träffbild eller skottskador i djuret. Den stora skillnaden är att det inte finns några blyrester i närområdet där kulan gått in i djuret.

 

Ingen skillnad

Alltså, det blir i verkligheten ingen skillnad om man laddar med blykulor eller kopparkulor i älgstudsaren. Blyförbudet påverkar inte möjligheten att jaga älg på märkbart vis. Träffsäkerheten påverkas inte på håll upp till 150 meter.

Om man dessutom laddar själv, eller har en kompis som laddar, blir det inte dyrare att ladda ammunition med kopparkula än med blykula.

 

Marigare med hagel

Vad gäller hagel är det marigare. Det kanske blir så att det åter blir kostnadseffektivt att handladda hagelpatroner för jakt. Å andra sidan är ju inte förbrukningen så omfattande vad gäller jaktpatroner.

En 20-ask med kulpatroner kan ju kosta från 700 kronor till cirka 1.400 kronor. Det är avsevärt mer än vad handladdad ammunition kostar.

Ju dyrare ammunitionen är att köpa, desto större blir vinsten att ladda själv.

 

Leblom

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.