
Alla beslut om jakt på marker där Holmen är markägare fattas av Holmen, skriver bolagets företrädare i en kommentar till Svenskjakt.se:s uppmärksammade artikel. Foto: Kjell-Erik Moseid
Norra Hälsinglands älgförvaltningsområde har haft en dialog med länsstyrelsen, med anledning av antalet älgobservationer under inledning av jakt i förhållande till älgförvaltningsplan. Den kommer att tas upp på nytt i de forum som redan är etablerade.
Vi har nu ett möte inbokat med länsstyrelsen för att fortsätta samtalet.
Samtidigt tycker vi att det är beklagligt att en enskild medarbetare på Holmen ifrågasätts och misstänkliggörs i en artikel.
En ordförande i ett älgförvaltningsområde för talan för hela grupperingen, vilket gör det osakligt att ifrågasätta en enskild individ.
Alla beslut om jakt på marker där Holmen är markägare fattas av Holmen och inte av en enskild medarbetare. Därför bör också kritik riktas mot Holmen och inte mot den enskilda medarbetaren.
Matilda Hansson
Regionchef Mitt, Holmen skog AB
Svensk Jakt har vid flera tillfällen försökt nå ordförande i älgförvaltningsgruppen som via sms hänvisat till att han varit upptagen och att han velat ha våra frågor mejlade till sig. Svensk Jakt har även varit i kontakt med Holmens kommunikationschef och förklarat att vi vill göra en intervju över telefon och inte via mejl.
Holmen har valt att inte kommentera, förrän nu, efter att artikeln publicerats.
Det är olyckligt att Holmen inte tagit chansen att svara på våra frågor, inte minst för våra läsare som därmed inte kunnat få del av hur Holmen resonerat i sitt agerande i älgförvaltningsgruppen.
Holmen skogs medarbetare Henrik Björkman är ordförande i Norra Hälsinglands älgförvaltningsområde. Det är ett förtroendeuppdrag i det älgförvaltningssystem som åtminstone jag har uppfattat som demokratiskt förankrat.
Den som innehar ordförandeposten i en förvaltningsgrupp är således en makthavare, som har den avgörande rollen – och utslagsrösten – i sammanhanget. Med sådan makt följer som bekant också ansvar.
Exempelvis ansvaret att kunna besvara mediers frågor om de beslut man fattat.
De förändringar som ska genomföras i förvaltningen ska ske i dialog med den förvaltande myndigheten – länsstyrelsen. I det här fallet har Svensk Jakt i rapporteringen kunnat visa att ordföranden i älgförvaltningsområdet helt enkelt struntat i detta.
Det är anmärkningsvärt.
Jag är helt säker på att Svensk Jakts läsare, den svenska jägarkåren som helhet – och säkerligen även stora delar av den allmänhet som nu med oro ser på älgstammens minskning i landet – är intresserade av att få veta mer om skälen till att skogsbolaget Holmen skog AB vägrar att följa den förvaltande myndighetens beslut i denna fråga.
För om Holmen gjort allt rätt borde man väl kunna stå upp för och försvara sina beslut?
Martin Källberg
Chefredaktör Svensk Jakt
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
- Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
- Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel:
Fransbygdens jaktvårdsförening
genom ordförande Kalle Karlsson