torsdag 23 mars

Opinion

Sätt sändare på så många vargar som möjligt, tycker debattören. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Förändring krävs för att leva med rovdjur”

Om viljan finns och alla inblandade anstränger sig tror jag att det kan fungera med varg kontra människor. Men då måste alla bjuda till, myndigheter, jägare och vargvärnare.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 24 december 2020 - 06:50

Jag bor i ett av de björntätaste områdena, och med flera vargrevir som angränsar till varandra. Så har det varit i många år. Jag är ute i skog och mark nästan alla dagar hela året för att vandra eller åka skidor med hundarna nästan alla dagar.

Jag har mött varg med lösa hundar. Jag har varit nära björn vid minst tre tillfällen och sett björn på långt håll åtskilliga gånger.

Ett problem som jag upplever är ökad rädsla för rovdjur från gemene man. En del av det tror jag kan förklaras med att den moderna människan tappat lite känsla och förståelse för naturen i stort.

Man är helt enkelt inte van vid att möta rovdjur eller vistas där sådana finns.

 

Olust i vissa lägen

Även jag har i vissa lägen känt olust, och det är inget konstigt med det. Däremot försöker jag att tolka situationen på ett någorlunda nyanserat sätt.

Där jag bor förekom omfattande protester för typ 20 år sedan om att björnarna ökat mycket. Nu finns det fler björnar än då, utan lika mycket protester, samtidigt som det bedrivs jakt.

Jag tillhör de som vill ha rovdjur naturen, men samtidigt ser jag inga problem med att ta bort individer som är väl närgångna. Oavsett om det är ett inlärt beteende eller genom arv.

Beslut om jakt måste tas fortare och kunna förenklas om det ska fungera för gemene man.

 

Fler vargar då

Att man som jägare känner sig begränsad i sin jakt, skulle kunna minska om man hade sändare på så många vargar som möjligt och kunde se var de befinner sig i realtid. Men det innebär också att alla låter bli att tjuvskjuta, vilket tyvärr inte varit fallet hittills.

Samtidigt måste ”rovdjurskramarna” sansa sig lite om vi ska kunna få acceptans från de som bor i områden med högt rovdjurstryck. Viss avskjutning måste få ske.

En sak som jag reagerat på i debatten: man påtalar att vi inte haft så mycket varg som nu. Det stämmer inte, det sköts fler vargar varje år för 150 år sedan än vad vi har totalt numera.

 

Strategier saknas

Viltvården med inriktning på rovdjur har än så länge varit outvecklad. Med viltvård menar jag att ta fram strategier och förhållningssätt som gör att främst vargar lär sig att hålla sig undan från bebyggelse, människor, tamdjur, jakt och vanliga hundar.

Jag såg nyligen att man funderade på att använda gummikulor för att skrämma varg. Perfekt! Då blir det en konsekvens för vargen av att komma för nära människor och sådana erfarenheter kan vuxna vargar överföra till sin avkomma.

 

Kan fungera

Att rovdjuren per automatik inte reagerar på ett varningsskott är heller inte konstigt, eftersom det skjuts en hel del på alla jaktskyttebanor. Resultatet blir skotträning, djuren hör att det smäller men det händer ingenting.

Jag tror att det skulle kunna fungera med varg kontra människor, men det innebär en hel del jobb ifrån alla parter.

Frågan är om alla: länsstyrelse, politiker, jägare, naturvård, och övriga vill förändra synsätt och arbetsmetoder.

 

365 dagar om året

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.