fredag 19 april

Opinion

Att lära ungdomar mer om djur är en av aktiviteterna när Jägareförbundet Skåne ordnar en särskild dag för sjundeklassare. Då vill man att en jaktvårdskonsulent deltar.

Att lära ungdomar mer om djur är en av aktiviteterna när Jägareförbundet Skåne ordnar en särskild dag för sjundeklassare. Då vill man att en jaktvårdskonsulent deltar. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”För vem finns Jägareförbundets tjänstemän till?”

I maj ska Jägareförbundet Skåne ordna två friluftsdagar då 150 elever ska få lära sig mer om jakt och viltvård. Vi förtroendevalda bad om hjälp från någon jaktvårdskonsulent som kan bidra med djupare kunskaper i aktuella frågor. Döm om min förvåning när jag av tjänsteförrättande regionchef fick kalla handen.

Jägareförbundet Skåne hade under många åren monter vid de skoldagar – Skogen i skolan – för grundskoleelever som Region Skåne bedrev.

Där fick eleverna lära sig varför man jagar, hur man jagar, när man jagar och självfallet att man tar till vara det vilda man skjuter.

De fick också lära sig en hel del om däggdjur och fåglar och se på skelett och pälsar från olika djur. Vår insats fick stor uppskattning såväl hos elever som lärare.

 

Digert program

Sedan Region Skåne slutat med Skogen i skolan har vi i opinionsgruppen i Jägareförbundet Skåne beslutat att ordna en egen friluftsdag för grundskoleelever.

Valet föll på Ringsjöskolans klass 7 i Höör, som ligger mitt i Skåne. Under två dagar i maj ska dessa 150 elever få lära sig varför vi jagar, hur vi jagar, vad vi jagar, hur vi tar hand om skjutet vilt och dessutom allmän artkunskap om fåglar och djur.

Vid två andra stationer ska vi visa hur apporterande hundar arbetar och hur eftersök går till på bland annat trafikskadat vilt. Utöver det förmedlar vi allmän kunskap om hundar och hundraser.

En annan station kommer att visa hur man beter sig om olyckan är framme – alltså det koncept vi använder i Vård i det vilda. Slutligen lär vi ut hur man uppträder mot fauna och flora och vad allemansrätten innebär.

 

Kalla handen

Friluftsdagarna har planerats och kommer att genomföras helt och hållet av ideellt arbetande medlemmar i Jägareförbundet. Detta betyder att endast pensionärer, semesterlediga eller arbetslösa kan ställa upp och hjälpa till, eftersom evenemanget sker under arbetsdagar.

Jag hade hoppats att vi skulle få hjälp av åtminstone en jaktvårdskonsulent som kunde bidra med djupare kunskap i aktuella frågor än vad vi förtroendevalda kan prestera.

Dessutom vore det en fördel för eleverna att se att Jägareförbundet inte bara består av grånade hjältar.

Men döm om min förvåning när jag av tjänsteförrättande regionchef i Syd fick kalla handen. Vi förtroendevalda får klara oss själva.

 

Tillfälle missas

Är det inte detta ett förträffligt tillfälle för att visa upp Jägareförbundet och vad vi arbetar och står för? Ger inte dessa friluftsdagar den goodwill hos allmänheten vi eftersträvar?

Lokal och regional press kommer självfallet att inbjudas och vara närvarande. Är inte grundskoleelever framtida jägare och blivande medlemmar hos oss? Är med andra ord dessa friluftsdagar så betydelselösa att någon tjänsteman från förbundet inte behövs?

Frågan som ytterst inställer sig är då: För vem finns tjänstemännen till?

 

Cai Inge Holm

Gruppchef Opinion och kommunikation

Styrelseledamot Jägareförbundet Skåne och ordförande Lundabygdens jaktvårdskrets

 

Svar från Jägareförbundets regionchef Syd:

 

Jägareförbundet Skåne är en ambitiös och aktiv länsförening. Den utför många bra aktiviteter. Den nämnda friluftsdagen är ett exempel på en positiv aktivitet som ökar förståelsen för jakt och natur, vilket verkligen behövs i dagens urbana samhälle.

 

Som anställda vid Svenska Jägareförbundet arbetar vi dagligen med att öka acceptansen och förståelsen för jakten i vårt samhälle och tillsammans med förtroendeorganisationen blir vi en stark organisation som strävar mot samma mål.

 

Prioritering och hänsyn

Inom organisationen har vi dock olika roller och i rollen som regionchef ligger att prioritera våra tjänstemäns arbetstid och således deltagande i olika aktiviteter. Jag har ett tydligt ansvar för våra medarbetares arbetsmiljö och måste ta hänsyn till den enskildes begränsningar i arbetstid.

Dialogen mellan länsföreningen och mig som regionchef borde i den här frågan ha varit mycket bättre, där man tillsammans i en öppen dialog skulle haft möjligheten att förklara de beslut som måste tas i relation till andra beslut.

 

Tjänstledig på halvtid

Länsföreningen har vid detta särskilda tillfälle önskat deltagande av en speciell tjänsteman, som för närvarande är tjänstledig på 50 procent och inte har möjlighet att närvara. Jag är övertygad om att vi hade kunnat hitta en lösning om vi från båda sidor hade sökt dialog och varit öppna för kompromisser.

Länsordförande och jag har talats vid efter denna insändare och vi är överens om att dialog med varandra är att föredra, så att vi hittar bra lösningar. Tyvärr fick vi aldrig chansen just i det här fallet.

 

Olika roller

Svenska Jägareförbundet har en bra värdegrund. Denna lägger en bas för hur vi ska samtala och bemöta varandra. Det är oerhört viktigt att vi har en förståelse för våra olika roller i förbundet, för att vi tillsammans ska forma ett mycket starkt lag som ska försvara och utveckla jakten i Sverige.

Om vi tillsammans kan förbättra förståelsen för våra olika roller, vara öppna för kompromisser och utveckla dialogen kan vi undvika onödiga konfliktytor.

Så låt oss angripa utmaningar med öppenhet, respekt och ansvar. Då kommer vi också att hitta lösningar.

 

Mariana Skoglund

Tillförordnad regionchef Syd

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.