fredag 14 juni

Opinion

Avskjutningstakten behöver öka och så även det lokala inflytandet över vargstammen, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Fler vargar ska skjutas”

Att tidigare regeringar i nära samverkan med aktivister på myndigheterna låtit den svenska vargstammen öka explosionsartat är ytterligare ett problem som denna regering har fått ärva.

Anledningen till att jag talar klarspråk och konstaterar att myndighetsaktivism bidragit till vargens ökning och spridning är helt enkelt för att Naturvårdsverket har struntat i de riksdagsbeslut som tagits.

Redan 2013 beslutade riksdagen om att en gynnsam bevarandestatus för varg i Sverige ligger på en intervall mellan 170 och 270 individer.

Sverigedemokraterna har varit tydliga med att den svenska vargstammen borde ligga vid golvet och inte taket inom denna intervall, samt öppnat för att lägstanivån kan sänkas.

Ingen verklighet

Folkviljan som manifesterades i det riksdagsbeslutet har dock aldrig blivit verklighet trots att det sedan dess genomgående funnits stöd för det i Sveriges riksdag – skyldiga till det är i huvudsak Naturvårdsverket.

Nu har vi dock äntligen en regering som avser att ta frågan på allvar. Så sent som i Ekots lördagsintervju den 6 maj konstaterade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att vargstammen behöver halveras.

Det är en bra början, enligt Sverigedemokraterna och det är positivt att det redan förra säsongen skulle skjutas rekordmånga vargar. Men det räcker inte.

Hälften är stängt

Avskjutningstakten behöver öka och så även det lokala inflytandet över vargstammen. Det är inte naturligt eller rimligt att vi i Skåne har flera etablerade revir sett till hur miljön för varg ser ut.

Halva Sveriges yta är stängd för varg på grund av rennäringen och skyddsjakt beviljas omedelbart. På sikt är Skånes mångåriga förvaltning av framför allt den svenska kronhjorten hotad. Varför kan man inte likställa det med rennäringen?

Förstår frustration

Den uppenbara risken med att inte gå folkviljan tillmötes i vargfrågan är att människor riskerar att ta saken i egna händer. Detta är naturligtvis olyckligt och någonting som måste undvikas.

Däremot förstår jag, och delar, den frustration som uppstår när man märker vargens framfart och dess påverkan på inte minst älg och övriga klövviltsstammar, och hur det begränsar traditionell jakt med hund.

Att denna frustration sedan tilltar när man röstar på partier som vill minska vargstammen utan att detta sker (trots riksdagsbeslut i frågan!) är naturligt.

Drivande kraft

Just därför måste denna regering leverera på såväl tidigare riksdagsbeslut som utfästelser i valrörelsen och långt innan dess.

Sverigedemokraterna kommer att vara en drivande kraft för detta med ambitionen om en kraftig avskjutning av varg – inte minst i Skåne.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.