Lennart Andersson i sina jaktmarker. I debattartikeln skriver han att han slutar som eftersöksjägare efter att Polismyndigheten behandlat honom så illa. Foto: Jan Henricson
Debatt: ”Efter Polisens agerande slutar jag som eftersöksjägare”
Efter att dygnet runt i över 50 års tid stått till Polisens förfogande för att utföra eftersök på trafikskadat vilt, har jag fått nog och lämnat in min avskedsansökan som eftersöksjägare. Polisens agerande vad gäller mina vapen gör att jag helt saknar motivation att fortsätta.
Publicerad 1 augusti 2024 - 08:40
Under hela mitt liv har jag sysslat med jakt. Vid sidan av det har tävlingsskytte, löpning och mitt arbete som brandmästare upptagit min tid och mitt intresse.
Vad gäller jakten har en viktig del varit uppdraget som eftersöksjägare, som jag haft i över 50 år. För mig har det varit oerhört viktigt att kunna bidra i sökandet efter trafikskadade djur och förkorta deras lidande.
Ingen motivation
Men nu är det slut. Jag har lämnat in min avskedsansökan som eftersöksjägare.
Jag kommer att sakna samtalen och det fina samarbetet med personalen på LAC, men i övrigt finns det ingen som helst motivation att samarbeta med en myndighet som har utsatt mig för en oerhört kränkande behandling.
I skottsäkra västar
Först skickade man – rättsligt bevisat – utan någon som helst anledning två beväpnade och med skottsäkra västar försedda poliser, som tog ifrån mig samtliga vapen.
Det var ett hårt slag som ledde till att jag under två års tid fick avhålla mig från jakt och skytte.
Polisens agerande ledde till att jag fick betala jaktarrende som jag inte kunde utnyttja. Vidare gick jag miste om viltkött till ett lågt räknat värde av cirka 20 000 kronor. Utöver det gick jag miste om inkomster för utförda eftersöksuppdrag om drygt 20 000 kronor.
Stora pengar
Sammantaget har Polisens felaktiga agerande medfört en förlust för min del på cirka 60 000 kronor.
Att man utöver det skrotade mitt hagelgevär värt 25 000 kronor gör inte saken bättre.
Mot bakgrund av detta finner jag inte längre någon anledning att samarbeta med Polismyndigheten.
Lennart Andersson Skepptuna
Delta i debatten
Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se
Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel: Fransbygdens jaktvårdsförening genom ordförande Kalle Karlsson