torsdag 18 april

Opinion

I naturprogrammen visas bilder på när vargen dödat ett byte. Aldrig hur det går till när det dödas, skriver debattören. Foto: Roland Svensson

Debatt: ”Dödandet är för makabert att visas i tv”

När för och emot varg debatteras saknas ett väsentligt argument som oftast inte kommer på tal. Hunddjuren, oavsett om det rör sig om vildhundar i Afrika eller vargar på Taigan, är bland de mest hänsynslösa rovdjuren gentemot sina byten.

Likt komodovaranen bryr vargen sig väldigt lite om bytets välmående och kan börja äta innan djuret har helt dött. Till skillnad från kattdjur som kväver sina byten.

”Humanism” gentemot bytesdjuren finns inte på världskartan för en varg, den är bara ”snäll” mot den egna flocken.

Om en människa avlivade ett rådjur på samma sätt som en varg gör när den river skulle samhället rättmätigt klassa det som djurplågeri och placera personen bakom lås och bom.

Vårt ansvar

Vargkramarna vilar sina argument på att detta bara är naturligt, vilket det också är för en varg, men det är vi som har placerat ut dessa djurplågare till djur i våra skogar. Det är med andra ord vårt ansvar.

Det vi har köpt när det beslöts att vi skulle ha varg är att vi har dömt våra hjortdjur till en tortyrliknande död, men det kommer aldrig att visas i SVT:s program Mitt i naturen.

Annan åsikt

I naturprogram har man ofta klippt filmen så att tittaren bara ser när vargarna springer efter ett byte. I klippet efter mumsar vargarna på ett kadaver. Dödandet är för makabert, för sant.

Om storstadsborna med långt till naturen fick se hur det går till när en flock vargar river en dräktig älgkviga skulle de spy upp brunchen och ändra åsikt.

Det är jag övertygad om.

 

Carl-Henrik, Mölnlycke, läser till jägare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.