torsdag 17 januari

Opinion

Publicerad 10 maj 2017 - 09:22

Debatt

Naturbruksgymnasierna måste få en stabil och långsiktig grund att bygga sin verksamhet utifrån, skriver debattörerna. Foto: Jan Henricsson

Debatt: Debatt: ”Alliansen räddade naturturismens framtid”

Tack vare Alliansens gemensamma arbete i riksdagens utbildningsutskott har regeringen valt att slänga Skolverkets förslag angående utbildningen i naturturism i papperskorgen. Det gläder oss.

Jobb och välfärd hänger ihop. Därför måste jobben bli fler. Det har Sveriges unika naturupplevelser en stor potential att bidra till. Men det kräver långsiktiga spelregler för naturturismens framtid, som under en lång tid tyvärr har varit hotad.

Sverige är ett avlångt land som är rikt på skiftande landskap och natursköna platser. Här finns unika jakt-, fiske-, och vandringsmöjligheter, ishotell, skärgårdar, orörda fjällvidder, raviner och forsande vattendrag som lockar turister från hela världen.

Detta är unika miljöer som både måste värnas och utvecklas.

 

Får kunskaper

Därför sätter vi ett stort värde på de naturturismutbildningar som finns runt om i vårt land. Här ges eleverna ovärderliga kunskaper om hur respekt för djur och natur både kan värnas men framför allt kombineras med de unika naturupplevelser som Sverige har att erbjuda.

Det är en näring som har stora möjligheter att utvecklas vidare så att fler jobb och tillväxt kan växa fram i hela vårt land.

Därför har vi i tidigare debattartiklar på svenskjakt.se och i riksdagsdebatter också tagit starkt avstånd ifrån de förslag som regeringens myndighet – Skolverket – har presenterat.

Om förslagen hade blivit verklighet hade det riskerat att bli nådastöten för naturbruksgymnasiernas möjligheter att fortsätta erbjuda och utveckla naturturismen i sina utbildningar. Men det hade också riskerat att slå undan fötterna för jobb och tillväxt på landsbygden.

 

Stabil grund behövs

Men tack vare att Alliansen har drivit på regeringen i riksdagens utbildningsutskott har gymnasieministern nu förklarat att naturturismen ska få finnas kvar och utvecklas med en egen inriktning.

Det välkomnar vi samtidigt som också håller regeringen ansvarig för att frågan har dragits i långbänk vilket har skapat en onödig osäkerhet för skolor, elever och föräldrar.

Utbildningar inom naturturism nu måste få en stabil och långsiktig grund att bygga sin verksamhet utifrån.

Vi hoppas därför att regeringen nu skyndsamt återkommer med förslag som gör att Sveriges möjligheter att erbjuda unika naturupplevelser kan utvecklas och växa.

Det behövs för att fler jobb ska kunna växa fram så att vår välfärd i hela landet kan fortsätta att utvecklas. Så bygger vi ett starkt Sverige som håller ihop.

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Utbildningspolitisk talesperson

 

Ulrika Carlsson (C)

Utbildningspolitisk talesperson

 

Christer Nylander (L)

Utbildningspolitisk talesperson

 

Aron Modig (KD) 

Utbildningspolitisk talesperson

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget