torsdag 18 april

Opinion

Vargforskningen är inte trovärdig, enligt insändarskribenten. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Debatt: ”Dags att sätta ner foten om antalet vargar”

Min namne Göran Gunnarsson, före detta ordförande i Jägareförbundet Örebro län, påpekar i sin debattartikel helt korrekt att Grimsöforskarna inte ska lägga sig i antalet vargar vi tvingas ha i Sverige, utan detta åligger politikerna. Dessutom velar de i sina slutsatser.

”Forskarna ska inte bestämma vargstammens storlek”

På ett offentligt vargmöte i Lindesberg för några år sedan hävdade vargforskaren Olof Liberg att vi i Sverige skulle kunna klara vargstammens livskraft på 100 individer under vissa förutsättningar, såsom tillförande av nytt blod senast vart femte år. Nu vill man ha minst 400 vargar. Forskningen är inte trovärdig.

Vi har alltid haft varg i Sverige, om än i liten skala. Lika länge har det pågått forskning och något trovärdigare borde man ha kommit fram till.

Det dröjde ända fram till 2020 innan man kom på att kullarna som föds på våren inte räknas in i innevarande års antal. Detta efter påpekande av Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

 

Vargmotionen antogs

Med tillfredsställelse kunde jag konstatera att min motion om varg gick raka vägen till enhälligt bifall på Svenska Jägareförbundets kaotiska årsstämma 2021. När den nya styrelsen kommit ut ur ”plasket i ankdammen” och förtroendefullt börjat förena de olika viljorna ute i landet, hoppas jag att man tar tag i antagna motioner. Bland annat motionen om antalet vargar.

Vad jag förstått har inga förändringar eller tillägg gjorts under resans gång. Alltså har förbundsstyrelsen att arbeta efter vad som sägs i motionen, till exempel att plocka fram bevis för att det antal individer som förbundet beslutat om – maximalt 150 stycken – är tillräckligt för en livskraftig stam.

För att vara trovärdig måste kunniga, professionella, forskare tillgås.

 

Ta debatten – med skärpa

Som det sägs i motionen: 2021 är det dags att sätta ner foten, ta debatten med miljö- och rovdjursaktivister och med skärpa framföra vad förbundet kommit fram till genom sin anlitade expertis.

Vargen är det största hotet mot framtida jakt, framförallt jakten med lös hund.

 

Rolf Gunnarsson

Örebro

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.