”Lägre cesiumhalt på hösten beror nog på att de flesta vildsvin som fälls utgörs av rödgrisar som vuxit upp på modersmjölk och gröna växter.” Foto: Mostphotos

Debatt: ”Bra om rätt vildsvin skjuts”

Undersökningen av cesiumhalterna i vildsvin vid olika årstider är intressant och bra kunskap för jägarkåren. Om vi får veta i vilka åldersklasser vildsvinen är som har lägre cesiumhalter om hösten blir det ännu bättre.

Jag tog med intresse del av artikeln Oväntade resultat i undersökning av cesium i vildsvin på svenskjakt.se.

Att det är lägre cesiumhalt på hösten beror nog på att de flesta vildsvin som fälls utgörs av rödgrisar som vuxit upp på modersmjölk och gröna växter. Bök i marken börjar på senhösten, det vill säga när ek och bokollon fallit ner. Då ökar cesiumhalten. På samma sätt som hos rådjuren som äter höstsvamp.

I artikeln omnämns också ”årsungar i mars”. Det måste vara ettårsgrisar som menas och inte några ungar, för några minikultingar fälls ju inte i mars.

Kanske undersökningen kan klarlägga åldersstatistiken ordentligt; vad för slags vildsvin som hade lägre värden på hösten. Information som vore bra för jägarna att få, för att de ska kunna skjuta rätt vildsvin, avseende riskerna för höga cesiumhalter.

 

Nils von Essen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.