![](https://svenskjakt.se/wp-content/uploads/2021/08/Jägarexamen-teoriprovet-3-e1629883608532.jpg)
För många presumtiva jägare blir framtidsplanerna grusade på grund av det digitala teoriprovets utformning, anser insändarskribenten. Foto: Jan Henricson
Jag har gått studiecirkel för jägarexamen i ett år. Läst Jägarförbundets bok, tagit del av övrigt studiematerial och gjort övningsprov i flera månader.
Jag skrev det digitala provet i juni och hade fem fel för mycket.
Följt en studieplan
Under sommaren har jag repeterat hela boken. Min fru som är lärare har lagt upp en ny studieplan och förhört mig. Jag har tittat på filmer och pluggat i stort sett varje dag.
Jag gjorde provet igen nu i augusti och var två fel från att klara det. Vid provtillfället var det fyra av elva som klarade provet.
Enklare språk
Jag är ingen akademiker, men utbildad verktygsmekaniker med ett stort praktiskt kunnande och uppväxt i skog och mark.
Det måste vara möjligt även för praktiker att kunna ta jägarexamen.
Jag tror att Naturvårdsverket behöver sortera bort en del frågor och även använda ett enklare språk.
Testa gärna frågorna på duktiga jägare med praktisk erfarenhet, men som inte är akademiskt lagda, för att hitta en bra nivå. Ta gärna hjälp av pedagoger.
Har gett upp
Med det nya provet kommer ni att gå miste om väldigt många jägare som kunde varit till stor nytta för viltvården. Själv har jag nu gett upp och kommer inte att göra fler försök att ta jägarexamen.
Men jag skriver för att jag vill få till en förändring.
Jakt sedan barnsben
Jag tänker på alla de ungdomar, ofta pojkar som vi vet kan ha svårare för teori, som varit med på jakt sedan barnsben och drömt om och sett det som självklart att de själva en dag ska bli jägare.
För många av dem blir framtidsplanerna inte av på grund av nya teoriprovets utformning. Det är en stor skam!
Jan Svensson