tisdag 21 maj

Opinion

Utslagsrösten i älgförvaltningsgrupperna är en het potatis, som det kanske är dags att avskaffa, skriver debattören. Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”Är det dags att avskaffa utslagsrösten i älgförvaltningen?”

Inom en del älgförvaltningsgrupper verkar markägarsidans utslagsröst vara flitigt använd, på andra ställen har den aldrig nyttjats. Betyder det att man varit överens? Nej, verkligen inte.

I den förvaltningsgrupp jag själv är aktiv har markägarsidan aldrig nyttjat utslagsrösten, för man har inte behövt göra det.

Oense har vi varit och det ganska ordentligt, men vi har diskuterat, stött och blött frågorna för att slutligen komma fram till något som samtliga kan stå bakom och stå upp för. Ingen har varit hundraprocentigt nöjd och ingen har varit helt missnöjd.

Het potatis

Resultaten från Jägareförbundets älgenkät visar att utslagsrösten – som markägaren besitter genom ordförandeposten i älgförvaltningsgruppen – är en het potatis.

Vem ska ha utslagsrösten om den nu behövs? Eller ska den helt enkelt tas bort och så får man sitta vid förhandlingsbordet tills man kommit överens i frågorna?

Dags för uppdatering

Ett alternativ är att om en omröstning slutar 3–3 får länsstyrelsen bestämma vad som blir bäst, utifrån tillgängliga fakta.

Är det kanske dags för en uppdatering av Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om jakt efter älg och kronhjort, där man helt enkelt avskaffar utslagsrösten?

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.