tisdag 7 februari

Opinion

Krönika: De riktigt farliga kommer undan

Jakten på terrorister pågår över hela Europa. I Paris skjuter polisen 5.000 skott för att inta en terroristcells konspirativa lägenhet. Fotbollsarenor utryms efter bombhot, flygterminaler likaså och flygplan på väg från USA till Europa tvingas ner på marken efter hot om sabotage. Och här hemma har säkerhetspolisen just uppgraderat risken för en terrorattack till nivå fyra på en femgradig skala.

Jan Henricson Publicerad 19 november 2015 - 15:52

Då, precis då, ger sig EU-kommissionen ut på jakt efter Europas legala vapenägare. I kommissionens ögon är det de redan strängt kontrollerade jägarna och sportskyttarna, de som sköter sig och betalar skatt och som förvarar sina vapen i säkerhetsskåp och som är så långt från att utföra ett terrordåd som det någonsin är möjligt, som måste klämmas åt i dessa dagar.
Efter att ha jobbat med kommissionens förslag till nytt vapendirektiv i ett par dagar, pratat med flera experter, läst förslag och pressmeddelanden och kommentarer kan jag inte se något i förslaget som skulle hindra en terrorist att sätta sina planer i verket.

Istället är det vanligt hyggligt folk som inte vill något hellre än att leva i fred och få utöva sina intressen i form av målskytte och jakt som drabbas.
Man borde vara luttrad vid det här laget. För så här är det ju varje gång något extraordinärt inträffar där vapen är inblandade.
För att visa handlingskraft vänder sig politiker och byråkrater mot människor de kan komma åt, de laglydiga vapenägarna. Det har hänt förr och det kommer att hända igen.
De verkligt kriminella. De riktigt farliga. De som smugglar automatvapen över gränserna. De som förser grovt kriminella och terrorister med AK 47:or, sprängmedel och handgranater. De låter sig inte hittas lika enkelt som Kalle Karlsson i Karlskoga och hans licensbelagda halvautomatiska älgstudsare i kaliber .30-06.

Det finns anledning att ställa några frågor:
• På vilket sätt förbättras säkerheten i Europa om uppskattningsvis 50.000 älgstudsare konfiskeras i svenska jägarhem?
• Hur förhindras terrorism genom att en svensk jägare inte får sälja sin gamla hagelbössa med hjälp av en annons på svenskjakt.se, eller genom att ringa en kompis och fråga om han är intresserad?
• På vilket sätt skulle händelser som den i Paris kunna förhindras för att en 18-årig svensk ung jägare som söker licens på sitt första vapen tvingas genomgå en läkarundersökning?
• Hur ska man förklara för en krympande skara grånande hedersmän att de måste upphöra med sin älskade sportskyttegren k-pist eftersom terrorister i Paris mördar människor med rysktillverkade automatvapen?
• Hur ska de redan absurt långa handläggningstiderna vid licensansökan kunna kortas om jägares och sportskyttars vapenlicenser ska förnyas vart femte år eller oftare?

Det som hände i Paris för en vecka sedan var förfärligt. Alla goda krafter måste samverka för att stoppa dessa mördare, för att förhindra att det händer igen.
EU-kommissionens förslag är i stora delar detsamma som man efter en kraftig opinion tvingades dra tillbaka för två år sedan.
Att använda människors rädsla och oro som täckmantel för att stifta nya lagar som enbart drabbar laglydiga människor och som inte har någon effekt på terrorismen är fel väg att gå. Det borde till och med våra politiker begripa.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget