tisdag 16 april

Opinion

161 dagar är lika med 23 veckor

Jan Henricson. Foto: Marie Gadolin

När Jägareförbundet Norrbotten genomförde en jaktdebatt med lokala och regionala politiker i april förra året, anade knappast någon att det stod en blivande landsbygdsminister i panelen.
Sannolikt visste han det inte själv, för om så varit fallet hade nog orden fallit annorlunda när fjäll­jakten ­diskuterades.

Socialdemokraten Sven-Erik Bucht svingade friskt och välmotiverat mot de politiska motståndarna på podiet. Riksdagens uppman­ing till den borgerliga regeringen att återföra fjälljakten till den gamla ordningen, där i Sverige bosatta jägare har förtur, har ni begravt i en mastodontutredning, dundrade Bucht.
När Bucht bemöttes med argumentet att det är en besvärlig lagstiftning och att EU-rätten inte är enkel att hantera kom repliken jag gillar mest:
Det handlar bara om att ändra i en förordning, det kan regeringen med ett penndrag göra i morgon eller på nästa veckas sammanträde om den vill!
I Svensk Jakts intervju med landsbygdsministern inför extravalet som blev inställt återkom Bucht till fjälljakt­en.
Den är nu under beredning och det är inte säkert att riksdagen ska ta ställning, det kan räcka med ett regerings­beslut. När ett sådant kommer blev osagt. Någon dag eller någon vecka verkar det i varje fall inte vara frågan om.

Synnerligen välkommet
För jägare i fjällän och Sverige i övrigt vore det synner­ligen välkommet om beslutet tas omgående. Jakter ska planeras och semestrar ska begäras.
En förväntad anstormning av utländska jägare påverkar i hög grad de svenska jägarnas planer.
När detta skrivs har det gått 161 dagar sedan vi fick en ny regering. I varje fall är det så länge sedan svenska folket beslutade att det var dags att byta ut den gamla.
161 dagar är gott om tid för att uppfylla vallöften. För det är väl ändå som ett sådant man måste uppfatta Sven-Erik Buchts utspel under den vårliga paneldebatten i Luleå?
161 dagar är lika med 23 veckor.
Med andra ord: minst sagt gott om tid för landsbygdsministern att gå från ord till handling.

TRÄFF!
Kammarrätten i Göteborg som så tydligt klargjorde att det inte går att överklaga jaktbeslut till domstol.

BOM!
Högsta förvaltnings­domstolen i Stockholm som inte kunde låta bli att klia varg­kramarna på ­ryggen med ytterligare en domstolsrunda i ­vargfrågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.