Yousra fällde sin första bock

Ungdomsjakterna på Jägareförbundets gård Bogesund utanför Stockholm är nu inne på sin fjärde säsong. Under allhelgonahelgens ungdomsjakt lyckades Yousra Jlai, 15 år, fälla sitt livs första råbock under uppsiktsjakt tillsammans med pappa Mohamed.

 

Ungdomsjakterna på Bogesund vänder sig till ungdomar mellan 15 och 25 år. För de som ännu inte fyllt 18 år eller som saknar behörighet att bära eget vapen sker jakten som uppsiktsjakt med en fadder som står intill och är den som formellt ansvarar för vapen och hantering av detta.

Det här jaktåret har tre jakter arrangerats, varav två kombinerats med en dags skytteträning på skjutbana.

Novemberjakten genomfördes under allhelgonahelgen. Då var skjutbanorna runt Stockholm stängda, och därför blev det ingen förberedande skytteträning. På allhelgonajakten deltog 13 ungdomar. De flesta fick jaga med fadder. Några hade emellertid avlagt jägarexamen, fått vapenlicens och innehade eget vapen och kunde därför självständigt gå ut på pass. Bogesunds jaktgård som stod som värd och arrangören höll med funktionärer, hundförare och faddrar.

 

Jaktdrottning jagade med pappa

Dagens jaktdrottning Yousra Jlali klarade sig bra utan extra skjutövningar. Hon hade tränat tillräckligt på skjutbana med pappa Mohamed som var hennes fadder.

Pappa har jagat sedan han var liten och jag har fått följa med flera gånger, berättar Yousra.

I somras tog Yousra sin jägarexamen. Hon klarade såväl teoridel som skytte­proven med hagelvapen och kulvapen utan problem och kan nu stolt visa upp bevis på avlagd jägarexamen. Yousra har också gått med som medlem i Jägareförbundet.


15 år och medlem i Jägareförbundet.
Foto: Jack Junel.

Get vek av strax framför

Rådjursjakten på Bogesund var Yousras första klövviltsjakt. Den blev minst sagt nervkittlande. I första såten placerades Yousra en bit in på marken. Tre hund­ar släpptes. När JoJo, en hund av rasen petit basset griffon ven­déen, tog upp nere vid sjökanten ekade skallen i skogen och kom allt närmare Yousra.

Rådjuret, som visade sig vara en get, vek emellertid av strax framför skyttelinjen och gick ut ur såten förbi en passkytt.

Eftersom man vill spara getter­na på Bogesund hade ungdomarna fått instruktion om att hålla in med skott på hondjur. Någon smäll hördes därför inte trots att rådjuret passerade på hagelhåll.

De som deltar på våra ungdomsjakter skjuter sällan fel, säg­er dagens jaktledare Kjell Åkerström. De är så försiktiga och det är roligt att se.

 

Pappa visslade Yousra sköt

JoJo kallades efter viss möda in från drevet. Hon hade svårare att förstå varför man skulle spara på en ung fin get, men blev nöjd när hon släpptes en andra gång i såt­en. Hon hittade snabbt en bock och drev den fram till Yousra som inte tvekade.

Jag hörde hunden närma sig mig och pappa sa att jag skulle vara beredd. När bocken kom visslade pappa så att den stannade till. Då sköt jag. Den föll inte direkt utan gick in i ett buskage, berättar Yousra.

Det var väldigt nervöst. Jag blev jätteglad när hundföraren meddelade på radio att bocken låg och jag fick komma fram till den. Hunden var fantastisk. Jag hörde den hela tiden innan bocken dök upp.

Yousras bock var öronmärkt. Den hade fångats och märkts som kid våren 2006. Trots att det jagas väldigt mycket på Bogesund hade den klarat sig sex hela jaktsäsonger.
Det är fantastiskt, säger Torsten Berg, som sköter rådjurs­märkningen på Bogesund.

Men bocken är inte värst. Förra året fångade vi en get som märktes som kid redan för nio år sedan.


Yousra Jlali med sitt livs första fällda rådjur. Foto: Jack Junel

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev