onsdag 27 september

Webbradio: Länsstyrelse om Färilavargarna

Vargfrågan är brännhet i Färila. Länsstyrelsen Gävleborg kallade till vargmöte. Lokalen tog 170 personer. Långt fler kom.
Lyssna på delar av länsstyrelsens redogörelse om vad som hänt i området den senaste veckan.

Färilarevyn var platsen för mötet på onsdagskvällen och redan en halvtimme innan start var det fullt. Mötet tog hela kvällen i anspråk och kan sammanfattas med att boende i området känner otrygghet på grund av de närgångna vargarna. Flera personer vittnade om att de inte längre vågar släppa ut sina barn på grund av rädsla för varg.

När mötet inleddes informerade länsstyrelsen om att de beslutat om skyddsjakt på en varg i området efter de senaste veckans fyra hundattacker. Det lugnande förmodligen känslorna en aning, men kritik riktades ändå mot länsstyrelsen vid upprepade tillfällen.

Lyssna på naturbevakares redogörelse

Hans BlomgrenHans Blomgren.

Länsstyrelsens naturbevakare Hans Blomgren bor i närheten av Färila och han berättade om de spårningar som gjorts på Prästkogvargarna inne i och i närheten av Färila.

Du kan höra ljudfilen genom att klicka här. (mp3)

 

 

 

Bor man i ett vargrevir så är det såhär

Hans NordinHans Nordin.

Länsstyrelsen fick bland annat kritik för att de inte informerar var vargarna befinner sig. Mötet undrade hur de ska kunna skydda sina djur mot varg?

Naturbevakare Hans Nordin, också han bosatt inom Ljusdals kommun, informerade om vad man som boende i ett vargrevir kan förvänta sig.

Du kan höra ljudfilen genom att klicka här. (mp3)

 

Skyddsjakt inleds idag
Skyddsjakten inleds idag, torsdag och får pågå som längst fram till 28 mars. Helikopter får inte användas vid avlivningen och det är oklart om deltagande jägare får någon ersättning för det arbete de ska göra för att avliva den vargindivid som samhället vill få bort.

Mötet ifrågasatte också varför bara en varg får avlivas när det är två vargar som dödat de tre hundarna? Länsstyrelsen svar var att de börjar med att avliva en varg, om problemen kvarstår kan det bli fråga om en utökad skyddsjakt.

 

Läs även:

Länsstyrelsebeslut: Skyddsjakt på varg i Färila

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev