fredag 2 juni

Vrede vid protestmöte

Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare var tydlig i sitt budskap under mötet i Karlstad: ”Svenska Jägareförbudet står bakom er. Beslutet att stoppa vargjakten är oanständigt.” Foto: Linn Malmén

Ilska, frustration och ett stort mått av uppgivenhet.
Fredagens protestmöte i Karlstad samlade nära fyra hundra deltagare i en manifestation mot den stoppade vargjakten.
– Det är ett oanständigt beslut, sa Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare.

Känslorna svallade när jägare, hundägare, bönder och andra drabbade slöt upp på Stora torget i Karlstad. Sofie Rockmyr som via sociala medier uppmanat till torgmötet är själv drabbad av den stoppade vargjakten. Hon bor och jagar med sina hundar i Högboda nordväst om Karlstad och har ständigt varg på markerna.
– Det är ett fruktansvärt svek mot alla oss som bor på landsbygden, sa Sofie Rockmyr.
– Vi vill markera att det inte är okej. Det är nog nu, vi måste få en vettig vargförvaltning!

Allt mer infekterat
Initiativet till torgmötet fick också Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare att göra ett besök i Karlstad. Förvaltningsrättens inhibering av årets vargjakt har rört upp känslorna i förbundet.
– Jag kan säga att telefonen gått varm, och nu måste vi ompröva vårt sätt att arbeta med vargfrågan. Vi kan konstatera att vi inte har varit framgångsrika, sa Björn Sprängare under manifestationen.
Trycket och frustrationen från medlemmar i varglänen är stort, och Björn Sprängare var tydlig med att hela förbundet sluter upp i den allt mer infekterade vargfrågan.
– Jag är här idag för att markera att hela Jägareförbundet står bakom er. Jag är också här för att lyssna och jag tänker ta med mig ert budskap till makthavarna i Stockholm. Vi står bakom er! sa Björn Sprängare.

”Ett helt nytt läge”
Den nya situationen ställer nya krav och hur Jägareförbundet ska agera framöver är en öppen fråga.
– Det går inte att svara på. Det här är ett helt nytt läge där vi trodde att vi nått fram till lösning. Nu får vi ompröva vårt sätt att arbeta, sa Björn Sprängare.
Gunnar Glöersen, Jägareförbundets rovdjursexpert, riktade kritiken mot myndigheter och beslutsfattare.
– Samhället har inte lyckats genomföra demokratiskt fattade beslut. Jag är så upprörd att orden stockar sig, sa Gunnar Glöersen.
Bland andra talare fanns Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland och Ingvar Hellquist, ordförande i Jägareförbundet Örebro. Båda konstaterade att vargfrågan nu gått helt överstyr.
Patrik Ohlsson, LRF-ordförande i Värmland gick ännu ett steg längre, och var tydlig i sin bedömning av förvaltningsrättens beslut:
– Det här är inget annat än en ren rättsröta.

Initiativtagaren till manifestationen, Sofie Rockmyr, har även startat namninsamlingen ”Stå upp mot förvaltningsrättens stoppande av vargjakten”, som finns här.

SVT:s Värmlandsnytt direktsände från manifestationen. Den sändningen finns att se här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev