Viltmat i Västmanland växer

På tre år har projektet Viltmat i Västmanland lyckats sprida intresset för och konsumtionen av viltkött på ett rekordartat sätt. Från 35 000 portioner 2010 till cirka 600 000 portioner 2012. Under 2013 siktar man ännu högre!

Får vi bara länen att ställa upp så är jag helt bergsäker på att det blir minst en miljon portioner i år, säger projektledaren Sven-Åke Larsson, som har ett förflutet bland annat som ansvarig för det svenska kocklandslaget.

Viltmatprojektet initierades och leds av Jägareförbundet Västmanland, med stöd från Jordbruksverket inom ramen för Matlandet Sverige.

För att göra projektets målsättning mätbar och tydlig både inom projektgruppen och gentemot myndigheter och allmänhet togs tidigt beslutet att mäta antalet försålda portioner. Därför har försålda kilo kött över disk också räknats om i portioner.

Älgvecka

Första året, 2010, som bara omfattade en vecka med älg i Västmanland, serverades på de deltagande enheterna 35 000 portioner älgkött.

Andra året, 2011, var det också bara älg, och nu hade Västmanland fått sällskap av Gävleborg, Örebro, Värmland och Sörmland. 135 000 portioner blev resultatet av älgveckan.

2012 hade projektet utökats till hela Sverige och även att omfatta alla viltslag, under hela hösten, eftersom tillgången ser olika ut över landet. De län som valde att vara med hade under hösten 2012 redovisat inte mindre än cirka 600 000 portioner viltkött!

Jag upplever en liten seghet i att få med fler län, men har förståelse för det, det har hänt mycket inom Jägareförbundet det senaste året och det krävs att man har någon som brinner för detta, säger Sven-Åke Larsson.

Stora deltagare

Ett antal mycket intressanta, stora deltagare har beslutat sig för att ansluta sig till viltmatprojektet. Till exempel är City Gross med från och med i år. En annan deltagare är hotellkedjan Scandic, som efter 1,5 års förhandlingar kommer att servera vilt på alla sina hotellanläggningar under den kommande säsongen. Men också till exempel Operakällaren i Stockholm är med.
Det är jättekul att guldkrogar är med, men det är inte det jag går igång på. Att det serveras viltkött på förskolor, skolor och i äldreomsorgen är den stora grejen för mig, säger Sven-Åke Larsson.

Inget kött har så mycket framtiden för sig som viltköttet, utbrister han!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev