Vildsvinsskinka fordrar politiska beslut
Julskinka på vildsvin är både gott, näringsrikt och naturligt ekologiskt och intresset för vildsvinskött har ökat markant senaste året, bekräftar handeln. Men Svenska Jägareförbundet efterlyser politiska beslut för att öka avskjutningen på vildsvin.
Många tänker på vildsvinsskador när vildsvin kommer på tal och några vill utrota vildsvinet. Svenska Jägareförbundet vill framhålla en av vildsvinens fördelar det ekologiska köttet.
Vissa av de problem som finns kan åtgärdas, säger Bo Sköld, generalsekreterare vid Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.
Han föreslår att regeringen tillåter att jägarna får sälja eller ge bort vildsvinsskött direkt till privatpersoner och restauranger, självklart med krav på trikintest.
Idag måste vildsvin som ska säljas eller ges bort först skickas till en vilthanteringsanläggning som ofta ligger långt bort, vilket gör att många jägare drar sig för att jaga mer vildsvin.
I både Tyskland och Frankrike får jägarna sälja själva.
I Sverige krävs politiska beslut som gör detta möjligt vilket säkert skulle vara en julklapp som både jägare, lantbrukare och andra markägare önskar sig av landsbygdsministern, avslutar Bo Sköld.
Eftersom vildsvinsstammen ökar och sprider sig norrut, så ökar också tillgången på viltkött. I Sverige kommer jägarna i år att fälla nästan lika många vildsvin som älgar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.