Vildsvin fick säl-skap

Anders Sandin från Moxboda trodde knappt sina ögon när han besökte en av jaktmarkens foderplatser för vildsvin. Intill foderplatsen låg en gråsälkut.
Fågelvägen är det 7,5 kilometer till havet från foderplatsen, säger Anders Sandin.

Fredag den 27 mars var han ute med traktorn på jaktmarken söder om Harg i Uppland för att kontrollera om några vildsvin besökt markens två foderplatser. När han var på väg till den första foderplatsen såg han märkliga spår.
Jag förstod inte riktigt vad det var. Jag följde spåren och kom fram till den andra foderplatsen. Rätt som det var fick jag syn på sälen, berättar Anders Sandin.

 

Medtagen

Sälen var vid liv, men verkade medtagen. Den hade inte ätit på foderplatsen och han kontaktade Naturvårdsverket och polisen.

Polisen skickade ut en viltvårdare. Han avlivade sälen eftersom den var mager och medtagen. Viltvårdaren berättade att sälar kan gå upp en bit på land, men han hade aldrig varit med om att de gått så här långt.

 

7,5 kilometer till havet

Fågelvägen är det 7,5 kilometer mellan foderplatsen och havet. Det finns några större diken i området som leder ut mot havet, men sälkuten hade inte följt vattendragen.

Jag spårade efteråt och sälen hade kommit rakt över gärdena. Den hade förflyttat hit och dit och har färdats mycket längre än de 7,5 kilometer det är till havet. Sälen måste ha varit helt felorienterad, säger en förbryllad Anders Sandin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev