söndag 28 april

Verket utlovar vargjakt i vinter

På torsdag planerar Naturvårdsverket att fatta beslut om vargförvaltningen. Besluten gör det möjligt för länsstyrelserna i de mest vargtäta områdena att fatta beslut om licensjakt på varg i vinter.

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att ”inventeringarna visar att antalet vargar ökar i Sverige. Naturvårdsverket bedömer att det efter torsdagens beslut om miniminivåer, förvaltningsplan och delegationsbeslut för varg kommer finnas möjlighet för länsstyrelser inom mellersta förvaltningsområdet att fatta beslut om licensjakt på varg i vinter.”
Länsstyrelserna i mellersta förvaltningsområdet har tillsammans med sina viltförvaltningsdelegationer tagit fram förslag till lägsta vargstam i respektive län. Naturvårdsverket skriver i pressmeddelandet att de utgått från länsstyrelsernas förslag men att myndigheten ”kommer justera förslagen utifrån var vargarna finns i nuläget.”
– Länsstyrelsernas förslag finns med i det kommande beslutet som en inriktning för hur vi önskar att vargarna ska sprida sig inom det mellersta förvaltningsområdet under perioden. Allt eftersom den spridningen väl sker kommer miniminivåerna justeras, lovar Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

”Steg mot en stabilare rovdjursförvaltning”
Gång på gång poängterar Naturvårdsverket att det finns utrymme för licensjakt på varg i vinter i delar av Mellansverige.
– Jag har stor förståelse för de starka reaktioner som vargfrågan väcker. Naturvårdsverkets ambition är att, genom torsdagens beslut, ta ytterligare steg på vägen mot en mer stabil rovdjursförvaltning,säger Maria Ågren i verkets pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev