söndag 3 december

Verket öppnar för jakt – men vill inte visa var

Statens fastighetsverk fortsätter arbetet med att koordinera jakten på sina holmar och skär. Nu arbetar man med fastigheterna i Blekinge län men inte heller där finns det planer på att lämna ut kartor. Man räknar också med att släppa jakten i Norrbotten till hösten.

 

Statens fastighetsverk vill sälja jakttillstånd för 45 fastigheter i Blekinge skärgård. Modellen är samma som i Västra Götaland och Halland där man för 2.000 kronor får jaga i tre år, undantaget från tillståndet är klövvilt, hare och säl.

Men i Blekinge är man inte nöjd med förslaget. Jägarna tycker att det är för dyrt och att man borde få ut en karta.

Bo Jonsson är kontaktperson i Jägareförbundet Stockholms län i fråga om kustfrågor. Han är också före detta generaldirektör för Statens fastighetsverk och säger till Svensk Jakt att han inte är tillräckligt insatt i frågan om Blekinge.

Men rent allmänt kan man säga att det vore lämpligt om man hade kartor så man vet var man får jaga, tillägger han.

 

Inga kartor

Ansvarig förvaltare på Statens fastighetsverk, Anders Eydal, har inga planer på att ändra det koncept man etablerat i Västra Götaland och Halland, där man lämnar ut en lista med fastighetsförteckningar.

En karta är lite överkurs, säg­er Anders Eydal.

Chefen för avdelningen mark på Statens Fastighetsverk heter Pär Färdmo. När Svensk Jakt pratar med honom om kartmaterial vill han undersöka saken närmare och återkomma.

 

Norrbotten på gång

Till hösten räknar Statens fastighetsverk också med att bli klara med arbetet i Norrbotten. Fastigheterna där är lite större och bär älgstammar vilket innebär att man måste lösa förvaltningen av den jakten innan man kan släppa tillstånden.

I Norrbotten räknar man inte med att begränsa jakten på hare och säl som man gör i Västra Götaland, Halland och nu också i Blekinge.

Hur många fastigheter det gäller är ännu oklart, men det kan röra sig om ett hundratal.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev