Vargrevir sänker intäkterna med en tredjedel
Svenska Jägareförbundet har länge försökt få myndigheterna att göra en socioekonomisk analys, för att få reda på alla kostnader runt vargens etablering i landet. Eftersom regeringen varit ointresserad har förbundet börjat göra egna beräkningar.
Den första delen i detta arbete är nu klart. Jägareförbundet har undersökt hur mycket markägarna förlorar i intäkter av jakten i ett vargrevir. Dessa beräkningar är ganska svåra eftersom priset på arrenderad mark skiljer sig åt över landet, samtidigt som vargrevirens storlek också varierar.
Efter kontakter med flera bolag som har markinnehav i vargområdet kan vi ändå, med ganska stor säkerhet, säga att jaktarrendet sjunker i värde med cirka en tredjedel, säger Fredrik Widemo, som gjort undersökningen.
Kanske en halvering
Beräkningarna visar att intäkterna från jakten minskar med cirka 50 miljoner kronor varje år. Det innebär markägarna i varje vargrevir årligen förlorar cirka en miljon kronor. 50 miljoner kronor är också ungefär vad samerna får i ersättning för rovdjursdödade renar.
Ifall det även finns lodjur på markerna minskar intäkterna ytterligare. Ibland är intäktsförlusten så hög som 40 procent, säger Fredrik Widemo.
Ifall man enbart tittar på de revir som berör Västra Götaland och Stockholms län, där arrendepriset är mycket högre, är intäktsbortfallet ännu större.
Ett nytt vargrevir i södra Sverige kan innebära minskade inkomster på cirka fyra miljoner kronor för markägarna. Ägosplittringen är större i de södra delarna av landet vilket innebär att det är många fler som drabbas, men de påverkas då enskilt lite mindre, säger Fredrik Widemo.
Markägare i rovdjurstäta områden brottas också idag med att det är svårt att hitta jaktarrendatorer till vissa marker. De befarar att de måste sänka priserna ytterligare, en del hävdar att de måste halvera arrendena för att få jägare att jaga.
I denna undersökning har förbundet inte räknat på minskad intäkt för viltkött, utan enbart fokuserat på hur vargförekomst påverkar intäktsmöjligheter för markägare.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.