Vargjakt i sex amerikanska delstater

Utöver Alaska har vargjakt tillåtits i fem amerikanska delstater i vinter. Under torsdagen avslutades jakten i Minnesota efter att kvoten 400 vargar fyllts. Totalt har hittills cirka 850 vargar fällts i dessa fem delstater i vintar, rapporterar norska tidningen Nationen.

 

Vargjakt äger rum i fem kontinentala delstater i vinter: Minnesota, Wisconsin, Wyoming, Idaho och Montana. I Minnesota, Wyoming och Wisconsin är det första vintern med vargjakt sedan 1974, då vargen rödlistades. I delstaterna Idaho och Montana har vargjakt varit tillåten sedan 2009.

I december 2011 beslutade Obama-administrationen att det åter var fritt fram för vargjakt i Western Great States delstaterna Michigan, Minnesota och Wisconsin eftersom antalet vargar i detta område passerat 4.000. I Michigan beslutade man att avvakta med att återuppta vargjakten till nästa vinter, men i Minnesota och Wisconsin har det alltså varit grönt ljus för vargjakt i vinter.

 

400 fällda i Minnesota

På torsdagen avslutades jakten i Minnesota, då man i delstaten nått upp till kvoten på 400 skjutna vargar. Den senaste inventeringen visar att det finns cirka 3.000 vargar i Minnesota.

I Wyoming avslutades vargjakten i måndags sedan man skjutit 43 vargar, av tilldelade 52.
I Wisconsin blåstes vargjakten av under julhelgen. Där var kvoten 116 djur och 117 sköts. 62 av dessa vargar fångades i fällor eller med snara.

 

Ingen gräns i Idaho

I Idaho pågår vargjakten fortfarande. Där har hittills 157 vargar fällts 131 under reguljär jakt och 26 med fällor. I Idaho pågår jakten fram till den 31 januari. Med undantag för enstaka områden har myndigheterna i Idaho inte satt någon övre gräns för hur många vargar som får skjutas i delstaten.

Samma regler ingen övre antalsgräns gäller även i Montana, där vargjakten alltjämt pågår. Där har 132 vargar sjutits hittills, varav 30 genom fällfångst.

I Alaska, som alltså inte räknas till det kontinentala USA, antas vargstammen vara mellan 7.700 och 11.200 djur. Där har vargen aldrig varit fredad, rapporterar norska tidningen Nationen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev