söndag 1 oktober

Vargföreningar överklagar licensjakten

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen fortsätter att göra allt för att låsa den svenska vargförvaltningen. Nu överklagar vargorganisationerna ett licensjaktbeslut som enligt jaktförordningen inte går att överklaga.

På måndagen slog Naturvårdsverket fast att det blir licensjakt på 36 vargar inom sex revir i Värmlands och Örebro län. Naturvårdsverkets beslut går inte att överklaga enligt jaktförordningen, som är beslutad av regeringen.
Men vargorganisationerna nöjer sig alltså inte med det. Nu har de därför vänt sig till förvaltningsrätten i Karlstad och kräver inhibition (att jakten stoppas tills vidare) av vargjakten som inleds nu på fredag.
– Vi vill ge Förvaltningsrätten chansen att gripa in i det här ärendet, säger Jan Terstad, naturvårdschef på Naturskyddsföreningen, till SVT Värmlandsnytt.
Enligt Naturskyddsföreningen är både vargjaktbeslutet och att beslutet inte går att överklaga vidare ett brott mot EU-rätten.
På onsdagsmorgonen hade förvaltningsrätten i Karlstad ännu inte registrerat någon överklagan av licensjakten.

Jurister avlönas med skattepengar
Det är Naturskyddsföreningens jurister som i vanlig ordning arbetar för att stoppa vargjakt. Juristerna finansieras via skattepengar, utdelade av Naturvårdsverket.  Naturskyddsföreningen får bara i år 1,5 miljoner kronor för att bland annat ”pröva lagligheten av licensjakt på varg”.
I en tidigare intervju i Svensk Jakt medgav Naturskyddsföreningens jurist Oscar Alarik att bidraget från Naturvårdsverket inte är helt enkelt att förklara då föreningens pengar ofta används för juridiska tvister mot just Naturvårdsverket.
– Ja. Jag kan förstå att det ser lite märkligt ut och funderar om det är så klokt av oss att gå emot verket om vi får pengar ifrån dem, men man får väl lita på att det finns en viss integritet från alla parter, sa Oscar Alarik.

Ändrade lagen

Den 8 maj 2014 beslutade alliansregeringen om en ändring i jaktförordningen. Tillägget innebär att Naturvårdsverkets delegeringsbeslut om skydds- och licensjakt på stora rovdjur till länsstyrelserna inte kan överklagas.
Läs mer här: 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev